МКС на косъм от сблъсък с космически боклук 28.06 | 18:02

Космическа отломка принудила екипажа на станцията да се прибере в кораба "Союз"

От Георги Георгиев

Неидентифицирано парче от космически боклук се размина на косъм с Международната космическа станция (МКС), предаде АФП, като се позова на информация от руски агенции.

Редкият и потенциално опасен инцидент принуди шестчленния екипаж станцията да се прибере в руския кораб "Союз", където да изчака към половин час, докато ситуацията се нормализира.

Отломката е преминала покрай станцията на разстояние от едва 250 метра, съобщи агенция Интерфакс, като се позова на източник от руската космическа програма.

Говорител на руския контролен център на полетите заяви, че инцидентът е станал в 12:30 часа по Гринуич (14:30 българско време) и че в момента "екипът изпълнява ежедневните си задължения по план".

Друг руски официален източник съобщи по телефона пред АФП, че днешната случка не е представлявала реална опасност за сигурността на екипажа, който е знаел какво трябва да направи, ако се окажело, че станцията не може да бъде преместена от пътя на отломката.

Подобен случай на близко разминаване на МКС с космически обект имаше и преди 2 години, когато екипажът ѝ бе принуден да престои 10 минути в скачения със станцията "Союз", който да го евакуира в случай, че станцията бъде ударена.

В момента на борда на МКС има трима руски, двама американски и един японски астронавт.

Водещи

Най-четени