Първият частен кораб лети в космоса през ноември? 26.07 | 14:00

NASA още не е потвърдила информацията за насрочването на полета

От Елена Коцева

Американската космическа агенция NASA даде предварителното си съгласие за пуска на частен космически товарен кораб Dragon с полет до Международната космическа станция (МКС).

Полетът трябва да се състои през ноември тази година, пише порталът Spaceflight Now, цитиран от световните агенции. Официално обаче от агенцията не са потвърдили информацията.

NASA е дала одобрение за обединението на два тестови полета на компанията SpaceX – създатели на Dragon.

В резултат на това карго корабът ще бъде изведен в орбита от ракета носител от среден глас Falcon 9, също дело на специалистите от SpaceX. Скачането с МКС е определено за 7 декември.

Към настоящото време първата и втората степени на ракетата се намират на стартовата площадка на компанията SpaceX на космическия център "Кенеди".

Пълноценен тестов полет на карго кораба Dragon се състоя на 8 декември 2010 година

Космическият кораб бе изведен в космоса с Falcon 9 и извършиха две обиколки на земята.

Компанията SpaceX сключи договор с NASA за осъществяването на 12 полета на космически товарни кораба Dragon до МКС. Цената на споразумението е 1.9 милиарда долара.

Аналогичен договор бе сключен и с компанията Orbital Sciences, която се занимава с разработката на товарен кораб Cygnus и носител Taurus 2.

Космическият транспорт, обслужван от частни фирми, трябва да стане основно средство за доставка на товари и оборудване на МКС за американските астронавти, след като само преди дни приключи програмата за совалките.

В програмата на NASA е залегнало полети да се извършват от частни компании не само за товари, но и с астронавти.

Последният 135-ти полет на совалка бе направен на 21 юли 2011 година. 

Водещи

Най-четени