Министерството на туризма против волфранова мина край Велинград 23.03 | 17:51

Население и бизнес отхвърлят категорично намерението на КЦМ да добива отровни метали във вододайната зона на курорта

От iNews.bg

"Министерството на туризма не подкрепя рудодобива и проекта за волфрамова мина край Велинград. Министерството на туризма категорично не подкрепя инициативи, които биха довели до нарушаване или застрашаване на развитието на отрасъла в някаква степен".

Това заяви в курортния град министърът на туризма Николина Ангелкова по повод инвестиционното намерение на свързаната с КЦМ пловдивска фирма "Ресурс"АД за разкриване на мини за добив на волфрам в района на балнеоложкото Велинград.

"Вярвам, че експертите ще се съобразят с всички изразени мнения и становища", подчерта Ангелкова. Сопред нея специално в този случай трябва задължително да се изчака процедурата по ОВОС, която ще приключи през февруари 2016 г. Министерството на туризма води разговори с Министерството на околната среда и водите и е посочило възраженията си срещу мината.

Проектът за изграждане на мина за добив на волфрам беше променен няколко пъти, като отпадна идеята там да има фабрика . Последното предложение е скалната маса да бъде товарена директно в подземния рудник и транспортирана по обходен маршрут до Елшица. Там КЦМ има обогатяваща фабрика за меден концентрат. КЦМ има инвестиционен заем в размер на 47.5 млн. евро от УниКредит Булбанк. Връщането на парите зависи от разработването на волфрамовата мина и по тази причина е жизненоважно за инвеститора.

13 специалисти са дали становище в подкрепа за изграждане на мина в местността "Грънчарица". Всички компетентни институции също са се произнесли, че инвестиционното намерение няма да има вредни последици за района, заяви наскоро изпълнителният директор на фирмата-инвеститор Георги Налджиев.

Инвеститорът пък обещава разкриване на 500 работни места в предприятието. Според минния специалист инж. Славчо Лилов община Велинград ще има допълнителни приходи от 50 млн. лв. от концесионни такси.

Аргументите "против" мината обаче наблягат на природозащитния фактор.

В момента Велинград е един от най-чистите райони на страната и е богата на минерални извори. С пускането на волфрамова мина потенциалът на Велинград като СПА столица на България и на Балканите ще бъде напълно унищожен, категорични са природолюбителите.

Волфрамовата концесия пък попада точно във вододайна зона на града и изпълнението на концесията е абсолютно немислимо, алармира сдружение "Синята планета".

Освен това бщината има приета стратегия до 2020 г., в която точно и конкретно е записано, че Велинград ще се развива като туристическа дестинация. Жителите също са обединени срещу отварянето на мината. "Синята планета" призовава местните и национални власти да проведат референдум за мнението на местните хора и то да бъде чуто от политиците. Около 6000 жители на града са участвали в подписката: Всички са за опазване на природата в региона и развитието на туризма 

"Не на волфрама, да на Сютка". Този лозунг издигат жителите и обвиняват държавата в двоен стандарт по отношение развитието на града. Дават разрешение за волфранова мина, което ще унищожи курорта, а не пуска проекта за ски център "Сютка" заради защитения син минзухар в района, гневят се местните. Населението е убедено, че наличието на волфрамови мини в близост до курорта ще доведе до отлив на туристи.

Волфрамът може да удвои риска от инсулт, предупреждават и лекарите. Редкият светлосив метал е особено опасен за хора под 50 години. Според експерти увеличеното разпространение на вредния метал може да представлява опасност за здравето и на бъдещите поколения, тъй като при производствения процес на продукти, в които се влага волфрам, малки количества от метала попадат в околната среда, замърсявайки реки и обработваеми земи.

С всяка година използването на волфрам в ежедневието се увеличава, тъй като се съдържа навсякъде в бита – телефони, компютри, електрически крушки. Затова хората в непосредствена близост до такива предмети имат по-високи нива на вредния метал в кръвта си от другите. Изследване във Великобритания пък е показало, че хората с високо количество волфрам в организма са изложени на два пъти по-голям риск от инсулт, независимо от типичните рискови фактори.

Хотелиерите и природозащитниците също са категорични, че мината ще се отрази негативно на курорта. В края на миналата година те заплашиха с гражданско неподчинение, ако започне изграждането на предприятиего. От "Екогласност" предупредиха, че ще сезират Европейския парламент.

 

 

Водещи

Най-четени