Не пушете – вредите на туризма 06.02 | 12:17

Либерализирането на режима за тютюнопушенето не защитава интересите на туристическия бранш

От Цанка Донкова

Либерализирането на режима за тютюнопушенето вреди на туристическия бранш. Масово са били спрени записванията на чуждестранните оператори и е била объркана резервацията на куверти за Коледа и Нова година заради решението на икономическата комисия от 23 октомври да върне дима в заведенията. Това посочи Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, съобщава агенция "Фокус".

Според Драганов аргументите за либерализиране на режима не защитават интересите на туризма.

"Нови дебати около либерализиране на сегашната пълна забрана биха изпратили послание на чуждестранните туроператори, че България може да променя закони в последния момент преди туристическия сезон", уточни Драганов.

Той посочи, че дори само от дебатите в Народно събрание туризмът ще бъде ощетен.

"Новият опит за либерализиране на пушенето не е в интерес на малкия бизнес", посочи Драганов. Той припомни, че миналата година Националният борд по туризъм е предложил да се вземат икономически мерки в помощ на малките заведения, но те са били отхвърлени. Това според него значи, че депутатите се водят от други аргументи.

Драганов коментира, че събитията в Близкия изток, са изключително благоприятни по отношение на търсенето на нови дестинации.

"България може да спечели много, ако се позиционира с по-добра реклама и ако успее да привлече някои от туристите, които преди това са почивали в тези страни", подчерта той, но изтъкна, че страната ни е слаба в рекламата на туристическите си предимства.

В същото време собствениците на заведения започнаха сериозно да негодуват срещу пълната забрана за тютюнопушене. Пореден пример за това е реакцията на собственик на заведение в град Завет.

Около 12:30 часа вчера 37-годишният мъж е изгонил две инспекторки от Дирекция "Обществено здраве” към РЗИ-Разград. Той е унищожил връчения му акт за нарушения, нагрубил ги е и ги е изгонил.

Водещи

Най-четени