Откриха формулата на перфектната чаша чай 17.06 | 11:39

Британски учени изведоха формулата след многочасови опити

От Олга Андреева

След 180 часа изследвания и изпити 285 чаши чай екип от университета на Нортъмбрия откри тайните на перфектната чаша чай, съобщи newslite.tv.

Британските експерти заключиха, че чаят е най-добре да се пие точно шест минути след като е готов, като е врял 2 минути и после са му добавени 10 мл мляко.

Формулата е: ПЧ + (H2O при 100 градуса по Целзий ) 2 минути BВ + M (10 мл) 6 минути BT = ИЧ (при 60 градуса по Целзий), където ПЧ е пакетче чай, H20 е вода, ВВ е време за варене, М е мляко и ИЧ е идеалната чаша чай.

Експертите са установили, че животът на чаша чай е точно 17,30 минути, след което не трябва да бъде консумирана, тъй като температурата на напитката е паднала на 45 градуса по Целзий и не доставя никакво удоволствие.

Ръководителят на екипа Иън Браун заключи: "Когато се наслаждаваме на чаша чай, е необходим баланс между горчивото и сладкото. Ключовите фактори, които изследвахме, бяха млякото и времето за варене". 

Водещи

Най-четени