ДКЕВР: Режим на тока няма да има 22.03 | 10:49

Ако се стигне до отнемане на лиценз, ще бъде назначен особен търговски управител

От Десислава Маданска

Режим на тока няма да има, дори да се стигне до отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества (ЕРП). Това обяви председателят на държавния регулатор Боян Боев пред TV7.

Той обясни, че ако се стигне до отнемане на лиценз, държавният регулатор трябва да назначи особен търговски управител. Той няма да може да се разпорежда с активите на дружествата. В компетенциите му ще е да купува и продава електрическа енергия. Също така може да направи разчет на годишните финансови потоци, да се видят разходите и приходите на дружеството.

Боев посочи, че това не е прецедент, случвало се както в Албания, така и в Унгария.

Това дали лицензите ще бъдат отнети, ще стане ясно на 7 април. Тогава държавният регулатор ще обяви резултатите от проведения одит, какви мерки ще предприеме към ЕРП-тата в зависимост дали дружествата са допуснали нарушения.

Боев обясни, че до решение за отнемане на лицензите се стигнало след множество получени от НЕК жалби за неплатени от ЕРП-тата суми. Националната компания твърдяла, че дружествата й дължат около 350 млн. лв. От своя страната ЕРП-тата също твърдят, че имат да взимат пари и ги прихващат от въпросната сума. Според Боев обаче дружествата е трябвало да предявят исканията си до юли 2013 г. Сега дружествата трябва да подадат заявления в държавния регулатор, в които да представят исканията си. ДКЕВР ще прецени каква част и по какъв начин от разходите на ЕРП-тата ще бъдат признати.

"Те не е трябвало да си ги възстановяват директно, не е законоосъобразно сами да определят как да вземат този ресурс", посочи Боев.

По думите му още през 2012 г. ЕРП-тата са представили занижени прогнози за ток от ВЕИ. През юни същата година са включени рязко към мрежата 1000 мегавата ВЕИ по преференциални цени за около 50 стотинки на киловатчас. Това е 12 пъти по-високо от средната цена от АЕЦ "Козлодуй", отбеляза шефът на регулатора.

"За нас не е нормално от раз да се направи такова количество. Още юни 2012 г. са завишени тези 16% ток от възобновяеми енергийни източници, които е трябвало да бъдат постигнати до 2020 г. В момента токът от ВЕИ е 17% от общата произведена електроенергия", каза Боев.

Водещи

Най-четени