Даниела Бобева: Сърбия поиска наш ток 21.05 | 10:58

Основните електроцентрали в западната ни съседка са наводнени

От Георги Георгиев

Бедстващата от няколко дни Сърбия е поискала от страната ни да предостави електроенергия, тъй като основните централи в страната са наводнени и не работят. Това заяви пред БНР вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева.

По думите ѝ в момента се водят дискусии между министерството на икономиката и съответните институции в Сърбия. Бобева потвърди, че страната ни подава аварийно ток, където е необходимо, тъй като има такава спогодба със съседните страни.

България продължава да помага на бедстващите, добави Бобева и изброи фирмите, които са предоставили помощ. Осигурени са 5 тира с по 15 000 бутилки минерална вода, като първите камиони вече са в Белград. Подобни доставки са тръгнали и за Босна.

Български компании са предоставили също така дезинфектанти и лекарства, добави Бобева. Тя призова и други наши фирми да се включат в предоставянето на средства от първа необходимост.

По думите ѝ вече са били проведени разговори с Агенция "Митници" и с Гранична полиция с цел осигуряване на бързо обработване на товарите и гарантиране на навременните доставки.

Вицепремиерът изрази съболезнования към близките на жертвите от наводненията в Сърбия и благодари на отзовалите се екипи на Гражданска защита.

Сръбското правителство обяви днешния и следващите два дни за дни на траур в памет на жертвите от незапомнените наводнения. Повече от 230 обучени спасители от Евросъюза работят в районите на бедствието. Българският екип, който замина преди дни, се грижи за отводняването на село Ракитово край Ягодина.

Водещи

Най-четени