Енергийният регулатор решава за лицензите на ЕРП-тата 19.03 | 09:41

От НЕК искат да им бъдат изплатени 318 млн. лева

От iNews.bg

На закрито заседение днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се решава дали да започне процедура по отнемане на лицензите на трите електроразпределни дружества заради неизплатените суми към НЕК в размер на 318 млн. лева.

ЕРП-тата нямат законово право сами да компенсират разходите си за закупуване на зелена енергия от сумите, които дължат на НЕК за ток, категоричен е председателят на ДКЕВР Боян Боев пред БНР.

Той поясни, че комисията има всички основания да отнеме лицензите на трите дружества, тъй като с отказа си да платят те нарушават закона за енергетиката. Боев обясни и законовия ред, по който трите ЕРП-та могат да поискат компенсация за зелената енергия. До 31 март те трябва да предявят исканията си пред регулатора заедно с предложения за нови цени на тока, а държавният енергиен регулатор ще прецени дали исканията са основателни или не.

Според председателя на ДКЕВР е възможно също така токът да поскъпне, ако ЕРП-тата докажат по-високи разходи.

В отговор ЧЕЗ изплати на НЕК над 8 млн. лева, а до края на март се очакват още две плащания. Като жест, че са готови на диалог за решаване на проблемите, ЕVN преведе на НЕК 32 млн. лева. От държавната компания уточниха по-късно, че внесените от ЧЕЗ 8 млн. лева са за покриване на текущи задължения, а не за стари плащания.

Въпреки, че ЕVN определи 32-та млн. като жест на краткосрочно финансиране, от електрическата компания уточниха, че в платежното нареждане пише "предложение за заем" и по закон компанията няма право да го приеме.

 

Водещи

Най-четени