НЕК подготвя иска си срещу "Атомстройекспорт" в Женева 25.08 | 09:57

Съдебните процедури не "потапяли" непременно проекта АЕЦ "Белене"

От Кремена Бедерева

Съдебните процедури не потапят непременно проекта АЕЦ "Белене", но повишават цената и риска за него.  Все пак, преговорният процес се води с много добро темпо.

Такъв бе коментарът на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков относно съдебните процедури между НЕК и "Атомстройекспорт" заради проекта "Белене" в ефира на съвместното предаване на БНТ и Дарик радио.

По думите му в момента Националната електрическа компания (НЕК) подготвя защитата си в Париж и иска си срещу "Атомстройекспорт" в Женева.

След подобна развръзка, ще бъде по-трудно да се привлекат партньори за проекта, смята министърът. В същото време съдебните процедури са нещо съвсем законно - ако двете страни не могат да се разберат, се стига до разрешаване на казусите в съда, коментира Трайков.

Енергийният министър потвърди, че "Атомстройекспорт" е изпратила до НЕК предложение за удължаване на срока за преговорите около АЕЦ "Белене" до 1 декември, но не смята, че това е толкова важно.

"Определено, от гледна точка на това, което искаме да свършим и очакваме от партньорите, това време е необходимо и се използва добре. Очакваме и нашите партньори да направят същото, като ни дължат отговори на достатъчно въпроси", обясни Трайков.

Запитан дали може да се очаква решение за АЕЦ "Белене" преди изборите (23 октомври), Трайков смята, че  окончателно решение няма как да има преди това и няма как да се случи, тъй като критериите за безопасност на ядрените централи ще излязат в края на годината.

"Сигурността за нас е номер едно", категоричен бе енергийният министър. "Но важното е реализирането на проекта да е добра сделка".

iNews припомня, че на 16 август изтече срокът, даден от НЕК на "Атомстройекспорт", да оттегли иска си срещу българската електрическа компания. От руската страна обаче така и не изпратиха отговор. Затова на 17 август НЕК изпрати писмо до Арбитражния съд в Париж и с което поиска срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото.

Относно предположенията на икономистите, че предстои финансова криза през ноември в страната, Трайчо Трайков смята, че "ако има ново влошаване на икономическата обстановка, няма как това да остане извън нас. Ние не сме остров, а кораб, който плува според благосъстоянието на морето".

Сега положението за световната икономика изглежда по-малко добро, отколкото преди няколко седмици, коментира той, но допълни, че всички европейски лидери правят всичко възможно да не се допусне ново влошаване на икономическата ситуация.

"Ние видяхме, че дори и в период на криза отраслите, които създават висока добавена стойност и използват иновации и интелектуален труд, се справят добре", допълни Трайков. Той бе категоричен, че именно тези отрасли са важните за българската икономика.

Водещи

Най-четени