България още не е подала контраиск срещу "Атомстройекспорт" 28.07 | 10:51

Предлагаме да се приспаднат взаимните задължения на двете страни

От Деляна Петкова

България още не е подала контраиск срещу "Атомстройекспорт", потвърди министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в Нова Телевизия.

Той коментира, че България е предложила въпросът да се урегулира, като се приспаднат взаимните задължения или да се намери някаква друга формула.

България има претенции за 61 млн. евро, а руската страна – 58 млн. евро. Тези пари дължим заради Допълнение 5, подписано през 2008 година, уточни още министърът.

"Атомстройекспорт" не плащат и цената, която е договорена за извозване на старото оборудване на АЕЦ "Белене". А това е едно от изискванията, заради което е избрана руската компания, смята още енергийният министър.

В момента разговорите между НЕК и "Атомстройекспорт" вървят на корпоративно ниво. Дали сме срок от няколко дни за отговор на руската страна, съобщи още Трайков.

iNews припомня, че през миналия четвъртък руската "Атомстройекспорт" заведе иск срещу НЕК за 58 млн. евро задължения. "Атомстройекспорт" е компанията, която изгражда в България АЕЦ "Белене”.

Искът е за 58 млн. евро плащания за работа по проекта за атомната централа.

От българската страна, след това обясниха, че компанията също има задължения към нас, които възлизат на 61 млн. евро. По тази причина и е възможно да бъде заведен контраиск срещу Русия.

Според енергийния министър, който коментира преди ден тази възможност, НЕК ще избере най-подходящия начин за реакция във връзка със заявеното от компанията намерение да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт".

Водещи

Най-четени