Порожанов: Няма да плащаме депозитите в КТБ с облигации 15.10 | 14:06

Този вариант не е обмислян, каза служебният министър

От Мария Стоянова

В Министерството на финансите не е писан, подготвян или помислян законопроект за изплащане на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) с облигации. Това заяви служебният финансов министър Румен Порожанов във връзка със ситуацията около банката.

"Нито е внесено в Министерския съвет, нито е разглеждано. Ако е дебатирана темата с облигации, тя е дебатирана дотолкова, доколкото в Гаранционния фонд има един недостиг от 1,5–1,6 млрд. лв. поради изплащането на гарантираните депозити”, каза още Порожанов. 

Той обясни, че съществуват два варианта за покриване на недостига. 

"Единият вариант е чрез тяхна облигационна емисия, която да осигури ликвидност на фонда, гарантирана от държавата – това, което коментирахме и е заложено в Законопроекта за актуализация на бюджета и другият вариант, като в конкретния случай не се увеличава държавният дълг, другият вариант е този ресурс да се осигури чрез ликвидна подкрепа от държавата. Но и в единия, и в другия правителството се нуждае от законодателна санкция, тъй като това нещо не може да бъде направено", каза още министърът. 

Порожанов допълни, че темата за изплащане на депозити с облигации не е актуална и никога е била актуална. Според него подобна информация в медиите се била появила спекулативно.

По-рано вложители в КТБ посочиха, че по тяхна информация е внесено предложение в Министерския съвет гарантираните влогове да бъдат изплатени с облигации. "Вместо пари ще ни дадат обезценени книжки. Предложението е внесено в МС. Информацията е от вчера", посочи адвокат Галя Сербезова.

Порожанов припомни, че се очаква на 20 октомври да излезе оценката, която се изготвя от БНБ и одиторите, за финансовото състояние на КТБ. В зависимост от оценката ще трябва да се предприемат действията съгласно закона, добави Порожанов.

"При евентуална дълбока отрицателна капитализация е ясно какво ще се случи, но при другите хипотези, с опция за преструктуриране, няма единомислие”, смята Порожанов.

По думите му между финансовото министерство и БНБ се е водил "неползотворен дебат” за това кой трябва да изготви план за преструктуриране на КТБ, кой трябва да го разгледа този план, както и дали е необходимо наемането на независим финансов консултант за оценка на плана.

По отношение на заявената преди месец готовност от страна на фонда "Епик” за разработване на програма за рекапитализация и преструктуриране на КТБ, Румен Порожанов коментира, че отговор на този въпрос трябва да даде БНБ.

Водещи

Най-четени