Публичният дълг и БВП на САЩ ще се изравнят до десет години 23.06 | 11:05

Прогнозата е на експертите от звеното по бюджетните въпроси (CBO) към Конгреса в САЩ

От Ивайло Ачев

Звеното по бюджетните въпроси (CBO) към Конгреса в САЩ предупреди, че до 2021 година прекомерно големият обем на вземане на кредити може да доведе до изравняване на нивото на американския публичен дълг с размера на БВП на страната, предаде АФП.

По изчисления на експертите до края на тази година федералният дълг ще достигне около 70% от БВП на САЩ. Това е най-високото ниво от времето на Втората световна война. За сравнение през 2008 година процентът на американския публичен дълг спрямо БВП беше 40 на сто, а в продължение на 40 години преди това средното ниво е било 37% от БВП.

Според звеното по бюджетните въпроси ако данъчните облекчения за богатите в САЩ, които бяха въведени през 2001 година, продължат да се увеличават, до 2035 година американският публичен дълг ще е два пъти по-голям от БВП на страната.

По оценка на CBO три социални програми в САЩ имат най-голяма тежест по отношение натрупването на дълга. На първо място това е програмата за пенсиониране Social Security, а след това са двете програми за здравеопазване – Medicare и Medicaid.

"За да имаме по-ниски нива на публичния дълг, управляващите трябва да намерят начин или да увеличат реалните доходи на населението като процент от БВП съществено, или да намалят бюджетните разходи, или да изработят ефективна комбинация от двете", коментират от CBO.

Публичният дълг на САЩ достигна горна граница на обслужване от 14,29 трилиона долара още през май тази година, което принуди американското правителство да поиска от Конгреса да вдигне границата преди 2 август. В противен случай САЩ ще се окаже във фалит.

Водещи

Най-четени