Русия може да обезпечи европейските нужди от газ 19.07 | 14:55

Германският канцлер Меркел заяви, че „търсенето на газ в Германия расте със стремителни темпове”

От Петя Михайлова

В случай на необходимост Русия може напълно да обезпечи нуждите от природен газ на страните в Европа, включително Германия, която се отказва от ядрената енергия.

Това заяви руският президент Дмитрий Медведев на заседание на форума "Петербургски диалог”, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Участниците във форума попитаха президента дали "Газпром” може в пълен обем да обезпечи доставките на руски газ за Европа.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "търсенето на газ в Германия расте със стремителни темпове”. Меркел коментира, че използването на възобновяеми източници трябва да бъде увеличено двойно, но дори така ще остане известен дефицит и има нужда от подобряване на енергийната ефективност. По думите на канцлера обемите трябва да бъдат увеличени разумно, с величини, които могат да бъдат покрити от "Газпром”.

"Възможностите на "Газпром" за доставка на руски газ в Европа са неограничени", заяви първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков.

"Ние имаме само доказани газови залежи от 33 трилиона кубически метра. Затова имаме дългосрочни договори с европейските страни, в това число и с Германия", каза още той.

"Все още имаме договори за 30 и 35 години, като можем да внесем в тях някои поправки за обема", заяви Зубков.

В края на миналия месец "Газпром" повиши прогнозата си за цената на природния газ за Европа с цели 14%.  През 2011 година цената може да достигне 402 долара за хиляда куб. метра газ, вместо 352 долара. През миналата година средната цена беше 305,4 долара.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че експортът на газ за Европа през април тази година, спрямо същия период за миналата година е нараснал с 20.5%.

Водещи

Най-четени