Спад от 7% на цените на хранителните стоки на едро 30.03 | 10:20

Трайният салам поевтинява с 8,4%, пилешкото месо - с 3%, каймата - с 2,4%, сочат данни на ДКСБТ

От iNews.bg

През март тази година в сравнение със същия период на миналата година стойностите на Индекса на тържищните цени (ИТЦ) се стабилизират на по-ниско ниво от 1,464 пункта, като спадът на годишна база е около 7%, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Колебанията при движението на кривата през месеца се дължат на разнопосочните тенденции при цените на сезонните стоки (плодове, зеленчуци и млечни продукти). В средата на месеца беше регистрирано и стабилизиране на цените на олиото и захарта, след като през последните месеци те поевтиняваха. През март цената на зрелия фасул се стабилизира и той поскъпна само с 0,5%.

Цените на млечните произведения се променят сравнително малко - кравето сирене поевтинява с 3,5%, кашкавалът - с 0,5%. Цената на кравето масло се повишава с 1,6%.

Поскъпването на свинското месо на международния пазар се отразява и в България, като през март цената му се вдига с 3%. Цените на месните произведения падат в интервала 2-4%, а пилешкото месо поскъпва с 1,5%.

На месечна база брашното поевтинява с 2,3%, а цените на яйцата и ориза са почти без промяна. Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи.

На годишна база кравето сирене поскъпва с 9%, кравето масло - с 5,6%, а кашкавалът - с 2,6%. Цените на месото и месните произведения падат на годишна база през март. Трайният салам поевтинява с 8,4%, пилешкото месо - с 3%, каймата - с 2,4%.

На годишна база зрелият фасул поскъпва с 39%. Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и яйца) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е с около 25%. Цените на едро на яйцата и брашното през март тази година са с около 15% по-ниски. Оризът поскъпва на годишна база с 6%, сочат данните на ДКСБТ, цитирани от БТА.

През март се наблюдава рязък спад на цената на краставиците, като българските оранжерийни краставици са поевтинели на месечна база с 25%, а вносните краставици - с 11%. Картофите поевтиняват на месечна база с 3,8%. Цените на останалите зеленчуци и на всички плодове са по-високи спрямо февруари.

Доматите поскъпват с между 5 и 9% в зависимост от това дали са вносни или от български оранжерии. Цената на зелето се увеличава с 6,8%. На месечна база портокалите поскъпват с 6,5%, лимоните - с 5,2%, ябълките - с 2%, бананите - с 3,4%, а мандарините - с 2,8%.

Водещи

Най-четени