Съдът гледа делото срещу топлофикациите за сградната инсталация 11.03 | 16:40

ВКС ще каже трябва ли да плащаме за тръбите между етажите, след като не сме поискали такава услуга

От iNews.bg

Съдът започва да гледа делото, иницирано от омбудсмана Мая Манолова, за законността на начисляваната от топлофикациите сметка за сградна инсталация. Върховният касационен съд е образувал тълкувателно дело по нейния сигнал. То трябва да отговори прилагат ли се разпоредбите на специалния Закон за енергетиката в случаите на доставяне на топлинна енергия за битови нужди в сграда – етажна собственост или те се дерогират от защитаващата правата на потребителите разпоредба на чл. 62 от Закона за защита на потребителите, регламентираща непоисканата доставка на стоки или услуги, съобщава БГНЕС.

Според омбудсмана в други съдебни решения се приема, че действително Закона за енергетиката визира, че всички собственици на апартаменти в блоковете, присъединени към абонатна станция, са клиенти на съответната топлофикация и са длъжни да плащат и за сградна инсталация. В същото време обаче по силата на допълнителните разпоредби на Закона за защита на потребителите при противоречие между разпоредбите на две нормативни уредби, се прилагат тези, които осигуряват по-висока степен на защита на потребителите. С оглед на това правило разпоредбите на Закона за енергетиката се дерогират от тези на Закона за защита на потребителите и по-конкретно чл. 62, смята омбудсманът.

Затова сега ВКС трябва да излезе с тълкуватлното решение дали сметките за сградна инсталация са законни и дали това не представлява непоискана услуга.

Водещи

Най-четени