Тютюнопроизводителите ще получат парите си до 20 април 04.04 | 11:50

Има единомислие за разпределението на средствата, коментира Цветан Филев

От Симеон Досев

Очаква се националните доплащания да бъдат изплатени на тютюнопроизводителите до 20 април, заяви Цветан Филев.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите коментира пред БНР, че между производителите има единомислие по отношение на разпределението на средствата, а също има идея то да бъде справедливо за всички сортови групи тютюн

"Нещо повече – като линия на социална политика имаме идея по-голяма сума да отиде при по-големия брой тютюнопроизводители, които са по-многобройни, по-дребни и по-малоимотни", отбеляза Филев.

По думите мусредствата ще се разпределят по сортови групи, но ще се даде приоритет на ориенталските сортове групи тютюн, като не се допусне дискриминация спрямо останалите едролистни сортове.

Във връзка с инициативата на МЗХ да се направи регистър на тютюнопроизводителите Филев уточни, че такъв е имало до 2009 г. През 2011 г. е закрит Фонд "Тютюн", който е съхранявал списъка, заяви той.

"Идеята да се възстанови този регистър е наша, като имаме единомислие по въпроса с МЗХ", отбеляза председателят на асоциацията.

По думите му в момента цари хаос, сивата икономика върви с пълна пара и се разпространяват контрабандно тютюневи изделия. Със създаването на регистъра браншът ще излезе на светло. Именно това е основната му идея, заяви Филев.

Около 25% от тютюнопроизводителите пък са се преориентирали през последните години към други видове земеделско производство, съобщи още той.

Водещи

Най-четени