Драгомир Стойнев: БЕХ е трън в очите на ЕК 19.09 | 20:45

За да върнем избирателите, трябва да има дебати по политики, смята той

От iNews

Замесването на България в случая с взривените пейджъри на "Хизбула" хвърля сянка върху отношенията ни с Близкия изток. Хубаво е, че тези устройства не са произведени в нашата страна и няма как тук да е поставено взривното устройство. Това каза депутатът от БСП Драгомир Стойнев в "Денят на живо" по NOVA NEWS.

"Дали е възможно толкова фирми да бъдат регистрирани на един адрес в България – да, възможно е. От БСП винаги сме апелирали за повече регулации в икономиката, иначе виждате до какви казуси стигаме", каза депутатът по повод информацията, че норвежки собственик е регистрирал фирма в София, която е закупила пейджърите от Тайван и впоследствие те са продадени на "Хизбула".

Стойнев коментира възможните формули за управление след изборите. "Важно е парламентаризмът да доведе до политическа стабилност. Партийният интерес трябва да бъде загърбен, всички партии да направят крачка назад и да се мисли за България. Затова смятам, че трябва да има експертно, надпартийно правителство", посочи депутатът.

"За да върнем избирателите, трябва да има дебати по политики", заяви Стойнев.

Депутатът коментира и енергийните политики на страната. "През годините единственото, което правим, е да затваряме, да взимаме краткосрочни решения. Фактът, че до момента нямаме енергийна стратегия, е показателен", посочи Стойнев. Той каза, че не е нужно да продаваме оборудването за АЕЦ "Белене". И посочи следната причина: "Трети парогенератор на Шести блок е проблемен. Това е така от 2004 година. Специалисти казват, че ще ни трябва нов. Вместо да ползваме оборудването, което имаме, за решаване на проблема, ние ще го продадем. След няколко години, ако имаме нужда от нов парогенератор, ще трябва да се обърнем към Русия, той ще бъде произведен за 4-5 години. Ако нямаме такъв, Шести блок може да излезе от строя".

По повод Плана за възстановяване и устойчивост и зелената сделка, Стойнев каза: "Не разбирам защо ГЕРБ и ПП се съгласяват с предложения, които са в ущърб на българската енергетика".

"Българският енергиен холдинг е трън в очите на Европейската комисия. Предложиха двете дружества в холдинга да бъдат извадени и да бъде направено ново дружество. Но БЕХ дължи 1,2 милиарда евро на облигационери. Ако дружеството се раздели, държавата трябва да плати тези пари на облигационерите. Като излезе и "Чирен", БЕХ става структура, която ще изчезне", предупреди Стойнев.

Депутатът каза, че ПВУ в частта за енергетиката не е бил съгласуван с БСП. Той запита не е ли по-добре България да натовари въглищните си мощности, да изнася енергия към Украйна, която изпитва недостиг, с което ще се запазят работните места у нас.

Водещи

Най-четени