Цената на природния газ скача с 8,6%? 21.09 | 17:17

Предложението на работната група на ДКЕВР е цената да се повиши от 1 октомври

От Кремена Бедерева

Търсим резерви увеличението на цената на природния газ от 1 октомври 2011 г. да е възможно най-малко и мислим, че ще намерим такова решение. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев след заседание на Консултативния съвет към комисията.

Предложението на работната група на ДКЕВР е цената да се повиши с 8,60% от 1 октомври, но е възможно да бъдат намерени резерви и повишението да е по-малко, каза Семерджиев, цитиран от БТА.

Той обясни, че никой от присъстващите на днешното заседание членове на Консултативния съвет - представители на БСК, Съюза за стопанска инициатива, КТ "Подкрепа", КНСБ, БТПП, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската асоциация на индустриалните енергийни консуматори, МТСП, Движението "Днес" - не са одобрили повишението на цената.

От браншовите организации на бизнеса са посочили, че това ще създаде трудности на предприятията, които са си направили разчети за горивата. От "Булгаргаз" не са присъствали на заседанието на Консултативния съвет и за вторник се насрочва ново заседание след откритото заседание на комисията, каза Семерджиев.

Той посочи, че ДКЕВР е поискала още информация от газовия доставчик и ще се търсят всички възможни резерви. Семерджиев обясни, че повишението на цената на синьото гориво трябва да бъде минимум 10 процента, ако се вземат предвид цените на световните пазари, а всяко увеличение под 10 на сто се постига с търсене на допълнителни резерви в "Булгаргаз".

Резервите се търсят в посока недовзет приход на дружеството, както и разместване на схемата, по която "Булгаргаз" да продава, така че да се получи оптимизация, посочи Семерджиев.

Той уточни, че ще се търси и понижение на цената на добивания в България природен газ. Увеличение на цените на топлинната енергия, макар и минимално, ще има, заяви председателят на ДКЕВР.

Водещи

Най-четени