Ще сваляме от цената на "Росатом" за АЕЦ Белене 04.12 | 13:23

Българската страна продължава да преговаря за цената с руските партньори, увери министърът на икономиката и енергетиката

От Елена Коцева

Цената от 6,298 млрд. евро е обявена от президента на "Росатом” Сергей Кириенко, не от представител на българското правителство. Така министърът на енергетиката Трайчо Трайков коментира опасенията, че това е цената, на която се е съгласило българското правителство.

"Кириенко добре разбра от мен, че ако иска да прави централа на такава цена трябва да изчака друго правителство", заяви още министър Трайков, цитиран от Дарик радио.

Той бе категоричен, че българската страна продължава да преговаря за цената със своите руски партньори.

"Въпросът ще бъде решен , когато бъде подписан договорът. Руснаците също не са изрядни”, заяви енергийният министър.

Той беше категоричен, че и двете страни имат интерес да срещнат позициите си и да постигнат взаимна изгода.

"В меморандума са записани принципите, по които се движим, а те са проектна компания при запазването контрола на НЕК, без държавни или корпоративни гаранции, с участието на чуждестранни инвеститори и ако това е един икономически изгоден проект.

Няма как да се каже кой ще участва последно, защото ние в момента имаме консултант, една от чийто задачи е да работи и с потенциални инвеститори”, обясни министърът.

iNews припомня, в началото на седмицата по време на международен енергиен форум бе подписан меморандум по проекта АЕЦ Белене, който формулира основните стъпки за действие по създаването на проекта компания, която да започне строителството.
Меморандумът бе подписан от изпълнителния директор на "Росатом" Кириенко и директорът на НЕК Стефанов.

Документът предвижда мажоритарен дял за НЕК от 51%, 47% за "Росатом" и 2% са предвидени за чужди инвеститори. Към меморандума са се присъединили френската "Алтран" и финландската компанията "Фортум".  

Водещи

Най-четени