10 наши компании в ТОП 100 на Югоизточна Европа 09.10 | 16:31

Сред най-високо наредилите се десет пък има две български дружества

От iNews.bg

България влиза с 10 компании в годишната класация на най-големите дружества по приходи в Югоизточна Европа – TOP 100 SEE за 2017 г. - с една повече от предходното издание, което се изготвя от SeeNews – независим доставчик на бизнес информация. Две са българските компании, които влизат в първите 10 – на пето място се нарежда "Лукойл Нефтохим Бургас", а на шесто - "Аурубис България", която се изкачва с шест позиции спрямо миналогодишната класация. Компанията е най-големият български износител, формиращ 9% от експорта на страната ни. "Аурубис България" е единствената българска компания, която попада в класацията на 10-те най-динамично развиващи се компании в региона и заема шесто място по този показател. Дванадесет са новите дружества, които влизат в класацията, а две от тях са български – "Сакса", която заема 95-а позиция, и "Астра Биоплант", на 97-а. И двете са в петролно-газовия сектор.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия. Първоначалният масив от анализирани компании надхвърля 2900. Анализът определя 2017 като година с изключително увеличение на приходите в региона в период на устойчив растеж. Общият приход на стоте компании, включени в класацията, е 113,9 млрд. евро - повишение от 12,5% спрямо класирането за предходната 2016 година. Същевременно печалбата бележи още по-рязко повишение с ръст от 22% за същия период спрямо предходната година, изразяващ се в 4,9 млрд. евро.

По отношение участието на икономическите сектори – петролната и газовата индустрия и търговията на едро и дребно са представени с по 24 компании в класацията, електроенергийният - с 14, автомобилният - с 11, плюс три компании производители на гуми, които попадат в сегмента на каучуковата продукция. Металопроизводството участва в класацията с пет компании, а фармацевтичният и селскостопанският сектор - с по три. Секторите, чиито представители намаляват в сравнение с предходната година, са напитки и тютюневи изделия, телекомуникации и транспорт. Прави впечатление, че ИТ секторът не попада в класацията въпреки ролята му на основен двигател в много от регионалните икономики и въпреки факта, че създава хиляди работни места и е основен участник в едни от най-мащабните сделки по придобивания и сливания в последните години.

Увеличението на частното потребление, наред с нарастващите разполагаеми доходи, изтласка икономическия растеж в Централна и Югоизточна Европа до 4% през 2017 г., от 3,5% година по-рано, надхвърляйки средния ръст за Европейския съюз. Благоприятната външна среда, включваща здравословното представяне на икономиките в ЕС – основният търговски партньор в региона - и глобалното подобрение на потребителските цени доведоха до допълнителен подем на икономиките в региона. Банките бяха стабилни, финансовите пазари, с изключение на Румъния, останаха спокойни, а безработицата отбеляза низходящ тренд.

Водещи