10% от европейците нямат банкова сметка 01.06 | 12:26

Да не допускаме банките да обръщат внимание само на атрактивните клиенти, зове комисия на ЕП

От iNews.bg

10% от европейските граждани нямат банкова сметка. Става дума основно за бездомни, хора с много ниски доходи, студенти или бежанци.

За всички тях откриването на банкова сметка трябва да стане законно право, поискаха от комисията по икономика и монетарна политика в Европейския парламент. Депутатите приеха резолюция, според която до януари 2013 година Европейската комисия трябва да изготви предложение за законопроект, който да прекрати това "финансово изключване".

Всеки трябва да има достъп до банкови сметки с ниски разходи за управление, е записано още в документа, приет с 36 гласа "за" и само двама "против".

В нашето все по-модернизиращо се общество парите в брой вече губят важността си за ежедневните разплащания. За хората без банкови сметки и карти ежедневието става все по-трудно, коментират още от комисията.

Европейските депутати коментират още, че е необходимо законодателство на ниво ЕС, защото препоръките на Европейската комисия по тази тема дават резултат в много малко държави.

Въпреки че на много места хората без банкова сметка намаляват, но пък от друга страна законодателството е необходимо и за да се противопоставим на банките, които се обръщат основно към комерсиалното, към атрактивните клиенти, а не към опростяване на банковия продукт.

А основните разплащателни сметки на банките трябва да имат ниски разходи за поддръжка. Банките същото така не трябва да отказват откриването на подобни сметки заради ниски доходи, вида на заетостта, кредитната история или нивото на задлъжнялост, се казва още в резолюцията на комисията.

Водещи

Най-четени