БПЦ ще приеме обратно разколника Инокентий, ако се покае 26.11 | 19:59

Условието беше поставено от наместник-председателя на Светия Синод

От Андриян Георгиев

Инокентий, който ръководеше т.нар. алтернативен синод, заяви, че ще се завърне в лоното на Българската  православна църква (БПЦ), съобщава БТА.

Намерението на Инокентий беше оповестено, след като днес Светият Синод в пълен състав на заседанието си прие изявление към отцепилите се от БПЦ, визирайки алтернативния синод на Инокентий.

Инокентий каза, че за намерението си за връщане в БПЦ е разговарял с наместник-председателя на Светия Синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. 

От своя страна митрополит Кирил, който оглавява БПЦ до избирането на нов патриарх, коментира, че в писмото си Инокентий трябва да се обърне до Светия Синод и до него, като наместник-председател, и тогава то ще може да се разгледа от синода.

Владиката добави, че решението за Инокентий ще се вземе от Светия Синод. Варненският митрополит каза, че в писмото си или в изявление Инокентий трябва да заяви също, че няма нищо общо с хората, които искат да регистрират втора Българска православна църква. 

"Инокентий трябва да дойде за покаяние, а не ние да го каним", заяви дядо Кирил, попитан кога се очаква да дойде Инокентий в Светия Синод.

Най-четени