Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието 28.01 | 16:13

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг"

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов разговаря с ръководството на Реформаторския блок и поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип.

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане.

Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа", отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

 

Кулминацията на "системно проявяващите се проблеми" в МОН дойде с проектите за нови учебни програми, публикувани от МОН късно вечерта в петък, 22 януари, когато стана ясно, че от учебната програма отпадат прозведения като "История славянобългарска", "Хубава си, моя горо" и др.

"Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец, нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Кириак Стефчов, имам род шест поколения в един и същи гроб и всичките са били патриоти. Това са ми първите седем години.", заяви Танев пред журналисти в парламента след среща с Патриотичния фронт по повод новите учебни планове.

Танев обясни, че терминът "съвместно съжителство” го има само на едно място в едно изречение, в което става дума за битови отношения и не е заложено в цялата учебна програма. По отношение на общия термин, който ще залегне в програмите Танев посочи, че научната общност няма единно становище и че историците посочват като коректен термина "владичество".

Преди месец се чу, че партньорите на Тодор Танев от Реформаторския блок са поискали оставката му, но той заяви, че ще я даде само ако премиерът му я поиска.

Водещи

Най-четени