Борисов най-сетне коментира изборните резултати 10.10 | 10:38

Лидерът на ГЕРБ обяви – няма да правим правителство с ДПС

От Кремена Бедерева

ГЕРБ спечели повече от сбора на втората и третата политическа сила. Това се похвали лидерът на партията Бойко Борисов, който даде първата пресконференция след изборите за парламента. До момента ГЕРБ не бяха коментирали резултатите от вота, тъй като изчакваха официалните резултати.

ЦИК вчера обяви окончателните данни от провелите се в неделя избори. От тях стана ясно, че ГЕРБ ще има 84 депутати в 43-то народно събрание, а БСП - 39, ДПС ще има един депутат по-малко от червените - 38.

"С този резултат олекват всякакви твърдения, че някой го било страх, някой бил мачкан или каквото и да било. Над 1 млн. души си затвърждават позицията, че при ГЕРБ е било най-добре. Това е факт”, каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обяви, че ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и да прави правителство. "За пореден път казвам - няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила подобно решение и това изчерпва всякакъв друг коментар. Какво ще прави ДПС, тя ще си прецени."

"Ако БСП си беше взела вота, който традиционно си печели, първо, избирателната активност щеше да е по-голяма и нямаше да влязат толкова малки партии", направи извод Борисов.

"Аз не мога да говоря от тяхно име, от това, което чувам, те са си извели поуки и се надявам в следващи избори да имат традиционно добрия си резултат, който постигат. Защото това не е нормално – най-голямата дясна партия да има два пъти повече от лявата, това води до дисбаланс. Широка коалиция, в смисъла на това, което в Европа разбират – между десница и левица, се прави, когато това означава голямо мнозинство в парламента", каза още Борисов. 

"И ако ние имахме над 100 депутати, те имахме примерно 80, тогава вече хипотезата за едно стабилно управление можеше да съществува. Сега математическият сбор между първия и втория е 123, което го прави нестабилно мнозинство", смята лидерът на ГЕРБ.

"Сега от БСП чуваме, че, видите ли, с ГЕРБ не можело. Повтарям – нито сме говорили, нито консултации, просто като хипотеза го казвам, защото не можело с ГЕРБ, с ДПС можело. Те просто трябва да си отговорят вътре, в партията, на подобни въпроси и да си изведат необходимите поуки, за което им пожелавам успех, тъй като техният слаб резултат води до нестабилност. България има нужда както от силна дясна партия, така и от силна лява партия”, допълни още Бойко Борисов.

"ДПС, за пореден път казвам – няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила подобно решение. Това изчерпва всякакъв коментар оттук нататък по тази тема. Какво ще прави ДПС – ще подкрепя ли, ще бъде ли против, е право на тази партия да прецени. ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. По-ясно от това не виждам как да го кажа”, заяви Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени