Братя Галеви са обявени за международно издирване 15.05 | 10:29

Главният секретар на МВР съобщи, че Интерпол ще издаде европейска заповед за ареста на братя Галеви

От Кремена Бедерева

Братя Галеви са обявени за международно издирване. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде Агенция "Фокус”.

Няма официални данни Пламен Галев и Ангел Христов да са напускали страната. Двамата са обявени и за издирване с червена бюлетина.

"Оттук нататък продължаваме това, което сме правили винаги – когато изпаднем в подобна ситуация, да се задейства механизмът, с който започва издирването на определени лица, които трябва да бъдат приведени в местата за лишаване от свобода и да изтърпят своите наказания", каза той.

Цветанов заяви, че информацията за готвено покушение срещу висш полицай е била достатъчна, за да се предприемат действията от последните дни.

Същевременно по-рано тази сутрин главният секретар на МВР Калин Георгиев обяви новината в ефира на БНТ, че Интерпол ще издаде европейска заповед за ареста на братя Галеви и след това - заповед за международното издирване и да бъде издадена така наречената "червена бюлетина" на Интерпол.

МВР е последната институция, която има отношение по темата братя Галеви. "Главният прокурор и министърът на правосъдието направиха своя коментар вече по темата. Имаме едно наслагване на факти и обстоятелства, проблем в закона, законова вратичка и може би липса на гъвкавост в съдебната власт", смята Калин георгиев, който обобщи ситуацията с издирването на дупнишките бизнесмени.

"Надявам се Галев и Христов да бъдат сполетени от съдбата на Аманитидис - скоро време да бъдат издирени, задържани и предадени на правосъдието", изрази надежда главният секретар на МВР.

"Няма значение коя е службата, която извършва задържането, важен е крайният резултат. Пикантериите са без значение за МВР", категоричен бе той. Георгиев коментира и задържането на Таки, като уточни, че той не се е предал, а е бил задържан.

Соченият за наркобос Христофорос Аманатидис – Таки бе арестуван в Дубай на 10 май. Той бе обявен за международно издирване от няколко години насам и бе обявен в списъка на издирвани лица на Интерпол във връзка с организирана и трансгранична престъпност и престъпления, свързани с наркотици.

"Питате ме дали знам къде са братя Галеви, попита риторично Калин Георгиев и сам отговори: "Ако знаех къде са, щях да пратя колегите да ги задържат".

Станахте свидетели на сложна престъпна схема. Използвани са механизми за защита, за прикриване на престъпната дейност, буферни, кухи фирми, различни форми за прикриване на дейността, което означава, че имаме работа с една добре организирана престъпна група, която е ощетявала сериозно републиканския бюджет. Тепърва се установява колко е голяма щетата.

Такъв пък бе коментарът му за "захарната афера", като уточни, че предстои най-сложната работа, а именно документирането на престъпната дейност.

"При нас няма кампанийност, а последователен подход и действия по отношение на организираната и конвенционалната престъпност", обясни Калин Георгиев.

iNews припомня, че братя Галеви бяха обявени за общодържавно издирване, съобщи пред iNews говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка. Двамата трябваше да бъдат приведени в затвора в Бобов дол за изтърпяване на 5-годишни присъди за организиране и участие в престъпна група за рекет и изнудвания, но вече два дни от "Съдебна охрана" са безсилни да ги открият.

От своя страна пък премиерът Бойко Борисов коментира, че "братя Галеви рано или късно ще ги хванем, нямат шанс, само ще си утежнят положението и присъдата".

"Рано или късно, с нашите партньори, достигаме до хората, които търсим", добави премиерът. "И тогава ще им е действително по-трудно”, продължи Борисов.

Според вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов пък, "където и да се скрият, братя Галеви ще бъдат открити". Според него има много хипотези къде са те и дали са избягали в чужбина. "В момента знаем, че тях ги няма", заяви още Цветанови допълни, че или са се укрили в страната, или са излезнали нелегално, защото е имало ограничения да напускат страната.

И докато властите усърдно търсят двамата "братя", в Twitter се появи профил от името на Пламен Галев, който предизвикателно отправя съобщения през мрежата към вътрешния министър. Виртуалният диалог , който най-вероятно се провежда от фалшив профил, гласеше съобщения от сорта на  "Цветанов, гледай си работата, няма да се предадем. Венсеремос!", "We are innocent. will prove it!" и "Късно е, Цветанов! Късно е!"

Водещи

Най-четени