Галъп: 59% от българите подкрепят протестите, 58 на сто не вярват, че ще успеят 30.07 | 18:00

Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, коментират от агенцията

От iNews.bg

59% продължават да подкрепят протестите в страната, а 34% не ги подкрепят. Останалите се колебаят, показва ново проучване на "Галъп", проведено по телефона между 22 и 24 юли сред 800 души.

Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, коментират от агенцията.

58% смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25% смятат, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. 6% пък смятат, че може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че, например, само главният прокурор ще подаде оставка – 3%.

Появилата се идея за оставка на Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

54% не искат предсрочни избори, а 42% – искат.

Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации – обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива, коментират социолозите.

Социолозите са проверили дали и доколко в тази ситуация са се развили екстремни настроения – с някои провокативни въпроси. Например, 36% приемат ДПС дори да бъде забранена. Делът не е малък и буди размисъл. Все пак, мнозинство от 52% смята обратното.

По отношение на текущата власт като цяло обаче, общественото раздразнение явно е видимо по-високо. Затова и 62% се съгласяват сегашните управляващи да бъдат съдени.

Що се отнася до Covid епидемията, мнозинство от 59% са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки. 39% обаче казват, че биха приели.

Повечето от анкетираните – 55 % приемат, че правителството се справя добре или много добре със ситуацията с короновируса, но други 43% са на обратното мнение.

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (800 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 22-24.07.2020 г. 1% се равнява на около 55 хил. души. Абсолютна максимална грешка  ±3.3 при 50% дялове.

Водещи

Най-четени