Името на Марковска изскочило от разследване за търговия с влияние 15.11 | 14:01

Прокуратурата води разследване срещу неизвестен извършител

От Ивелина Георгиева

Разследване за подкуп и търговия с влияние, по което е "изплувало" името на Венета Марковска, е накарало президента Росен Плевнелиев да затвърди съмненията си относно репутацията ѝ.

Това стана ясно от изявление на говорителя на върховната прокуратура Стелиана Кожуарова, дадено малко след като държавният глава бламира встъпването в длъжност на Марковска като конституционен съдия.

Става дума за досъдебно производство, образувано през 2011 г. срещу неизвестен извършител, за което изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов днес е уведомил президента и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Производството касае две престъпления – подкуп и търговия с влияние.

Повод за образуването му е анонимен сигнал, който съдържа данни за корупционно поведение и превишаване на права от страна на Георги Георгиев – мъжът, който е в близки отношения с Венета Марковска.

Георгиев е проверяван за употреба на влияние при уволнението на служители от МВР по повод възникнал конфликт за придобити множество имоти под формата на дарения и за оказване на влияние при вземане на решения по водени дела във Върховния административен съд, поясни Кожухарова.

Тя уточни, че срещу самата Венета Марковска не се води разследване, а по въпросното досъдебно производство все още няма хора, привлечени като обвиняеми.

Разследването не е спирано и продължава и в момента.

Водещи

Най-четени