Кабинетът ще гласува мерките в помощ на най-уязвимите 03.04 | 07:25

Те вече бяха одобрени от социалните партньори

От Диана Цветкова

Очаква се правителството да гласува спешните мерки за подпомагане на най-бедните българи, които бяха одобрени на вчерашното заседание на Тристранния съвет.

Кабинетът вече обяви, че ще отпусне 41 млн. лева за най-уязвимите социални групи и борба с безработицата, като се очаква средствата да дойдат от бюджетите за издръжка на всички министерства.

Сред предвидените мерки е отпускането на 50 лева еднократна помощ за майките, които отглежда у дома детето си от навършването на 1-вата до 2-рата му годинка. Социалният министър обаче поиска тези пари да се получават само при доход под 350 лева. Също 50 лева ще бъдат отпускани еднократно за децата с трайни увреждания.

По 65 лева ще получат за енергийни помощи хора, които не са били одобрени през миналия отоплителен сезон, заради разлика в доходите им с 10 лева.

Очаква се най-много средства – 31 милиона лева, да бъдат насочени за програми за стимулиране на заетостта. Ще бъдат финансирани и социални трапезарии, за да се подпомогне работата им до края на годината.

Мерките бяха одобрени от участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество, преди бизнесът да напусне организацията.

Работодателските организации заявиха, че няма да са пречка за приемането на социалните мерки, а след това се оттеглиха от Тристранката.

Причина за бойкота на заседанията от тук нататък е приетият от 41-ото народно събрание Закон за публичност на имуществото, според който работодателите и синдикатите, участващи в национални консултативни съвети, трябва да декларират имуществото си пред Сметната палата.

Водещи

Най-четени