Казусът "Марковска" излязъл извън рамките на нормалното 10.11 | 12:05

Прокуратурата няма функцията да оневинява, заяви Бойко Найденов

От Ралица Стоянова

Казусът "Марковска" излезе извън рамките на нормалното", заяви изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов, цитиран от Dariknews.bg.

Относно това дали прокуратурата ще изпълни искането на Венета Марковска да бъде проверен автора на сигнала срещу нея, който стана повод за скандал след избора ѝ за конституционен съдия, Найденов беше категоричен, че прокуратурата няма функцията да оневинява.

"Всеки би следвало сам да се защитава. Тя би могла да потърси своите права пред съда”, заяви временно изпълняващият длъжността.

Нека да не хиперболизираме избора на главния прокурор, според Бойко Найденов. Той добави, че ще надява да дойде момент, в който много малко хора в страната ще знаят името на главния прокурор.

Според него това ще стане, едва когато прокуратурата заработи така, както в останалите европейски страни.
Работата на прокурора по думите на Найденов е специфична, тъй като той трябва да бъде в голяма степен близък до изпълнителната власт, като в същото време е част от съдебната власт.

"Няма абсолютно независима власт. Разделението на властите е създадено, за да може едната власт да контролира другата. Не може да има и капсулиране и абсолютизиране в собствената си власт”, каза той.

Найденов смята, че 7-годишният мандат на главния прокурор е редно да бъде ограничен във времето, както предложи неговият предшественик Борис Велчев. "Седем години изхабяват напълно един човек. Шапка свалям на г-н Велчев, че успя да се запази в продължение на тези седем години”, каза той.

Изпълняващият длъжността главен прокурор не даде категоричен отговор на въпроса дали би желал да участва на изборите за главен прокурор, като намекна, че решението му ще зависи от това откъде би дошло издигането му като кандидат.

Водещи

Най-четени