Къде под мишница с таз малка книжчица? 15.09 | 07:02

На 15 септември у нас започва учебната година. Какви изненади очакват децата в училище?

От iNews.bg

Детенце хубаво,/пиленце любаво!

Къде под мишница/с таз малка книжица?

Отивам, бабичко,/макар и слабичко,

книга да се уча,/добро да сполуча.

Това стихотворение на Иван Вазов ще прозвучи днес, в първия учебен ден, в почти всички училища в България. Очакванията са 63 хил. първокласници за първи път да прекрачат прага на училище и да влязат в час. Най-много ще бъдат в София – близо 10 хил.

А какви новости ги очакват там? На първо място – край на мъкненето на тежките раници! От тази година децата вече ще имат по два комплекта учебници – едните за вкъщи, а другите ще оставят на чина в класната стая.

Това гласи заповед на Министерството на образованието и ще важи за всички деца до седми клас. Как точно ще бъде изпълнено това предписание обаче тепърва предстои да научим – в доста училища няма място, където учениците да остават учебниците си, а някъде липсват и достатъчно от пособията.

В столовата пък ще предлагат здравословно меню. Само преди ден пък се разбра, че експерти ще изготвят обща наредба, обединяваща нормите на Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието храните, но децата ще ядат месни храни от месо, сирене от мляко и хляб от качествено брашно. Министерството на здравеопазването обеща и проверки в столовете на училище, които започват от днес.

Променени са учебниците за пети и шести клас. Експертите са се постарали да изчистят всички "бисери" и неясноти в съдържанието им.

Дали училищата спазват правилата пък ще покаже пилотен проект за наблюдение. По него се предвижда под лупа да бъдат поставени 29 училища от всяка област в страната. Ще се следи как се провеждат часовете и каква е подготовката на децата. Ще се потърси и обяснение и откъде идва голямата разлика от вътрешното и външното оценяване на учениците. Но от Министерството на образованието гарантират, че ще се вземат предвид и добрите практики и така на следващото допитване на PISA българчетата да не се окажат отново най-неграмотните в Европа

А чрез електронен дневник и SMS-си родителите бързо ще научават оценките и отсъствията на децата си. Проектът е пилотен и засега практиката ще приложат малко училища.

Около 7 млн. лева пък е заделила държавата за помощи за деца от социално-слаби семейства. Еднократно 150 лева ще получи всеки първолак, в чието семейство доходите са под 350 лева на човек за учебната 2011/2012 година.

Екипът на iNews пожелава на всички ученици, учители и родители успешна нова учебна година и на добър час!

Водещи

Най-четени