Обещават да не уволняват граничари след влизането ни в Шенген 18.06 | 17:11

Ресурсът на българо-гръцката граница също няма да се съкрати, увери Цветанов

От Ивелина Георгиева

Шенген е много важна политическа тема и влизането ни там ще сложи една нова тухла в европейското членство на България. Това заяви Соломон Паси по време на бизнес обяд с Американската търговска камара.

Сегашната криза показва, че имаме нужда от една по-силна Европа, допълни той. Според него това, че България не в Шенген е плод на една несправедливост. Въпреки че е от опозицията, Паси изтъкна усилията на правителството относно членството ни в Шенген и ги определи като "систематични и сериозни".

Паси определи като грешно решението на министрите от Шенгенското пространство за временното възстановяване на границите заради емигрантските потоци. Бившият външен министър изрази надежда това решение да бъде отменено.

Паси подчерта и важността на американската оценка, която може да окаже основно въздействие за свалянето на Шенген. Той поясни, че Шенген е важен и за бизнеса - затова Американската търговска камара е готова да подпомогне, с каквото може усилията за присъединяването ни към Шенген.

В момента МВР има 52 щатни бройки, което е най-малката численост във ведомството от 20 години насам, подчерта министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на бизнес обяда.

Цветанов увери, че една година след падането на сухопътните граници съставът на "Гранична полиция" няма да бъде намаляван. Ресурсът на граничния пункт на българо-гръцката граница също няма да се съкрати, за да не се увеличава миграционния поток от южната ни съседка.

Най-голямото предизвикателство в началото на мандата на това правителство бе да се изведе основният приоритет Шенген и да се поеме отговорност за изпълнението на критериите, заяви още Цветанов. Той подчерта, че българската граница е една от най-надеждните в ЕС.

Американското правителство подпомогна страната ни за изграждането на високите стандарти за надеждност на външните граници на ЕС. Департаментът по енергетика към САЩ предостави на българското правителство дарение в размер на 10,5 милиона долара, с което то успя да обезпечи 90% от всички пропусквателни пунктове, с надеждна техника, която може да засича ядрени елементи, които биха могли да влязат или да излязат от страната.

Това даде възможност Америка да подпомогне достигането на тези стандарти, посочи Цветан Цветанов.

Влизането на страната ни в Шенгенското пространство е едно предизвикателство, както за България, така и за Румъния и е много важно да не се възприема като някаква облага от членството ни в ЕС. Членството е отговорност за българското правителство, каза още вицепремиерът.

Италия и Малта бяха страните, засегнати най-много от т.нар. Арабска пролет. Към тези страни тръгна поток от над 30 000 емигранти, които преминаха безпрепятствено към страните от Шенгенското пространство. Това създаде дебат, който започна да се води в Съвета на министрите и с решението временно да се възстанови контрола на съответните граници не трябва да се тълкува като отстъпление на ценностите в ЕС, смята Цветанов.

Той даде като добър пример въведения граничен контрол на полската граница във връзка с Европейското първенство по футбол.

Приемането на България и Румъния в Шенген съвпадна с най-дискусионния период в Европа, който беше свързан и с последствията от икономическата финансова криза.

Със страните Финландия и Холандия предприехме активен диалог и той самия отчита като успех посещението си при финландските депутати, които е успял да убеди в усилията, които страната ни полага за членство в Шенген.

По думите му трябва да се има предвид положението в Сирия и изтъкна, че са задържани 14 сирийци на българо-гръцката граница сред, които и каналджията, който се е опитал да ги прекара през границата.

Проведено е и обучение на над 30 000 служители по граничните пунктове, които да бъдат запознати с изискванията по Шенген, подчерта вътрешният министър.

Той не пропусна да отбележи и сътрудничеството ни с Румъния, което определи като много добро и поясни, че никога не се е дискутирала възможността да бъдем разделени относно членството ни в Шенген.

Цветанов посочи, че правителството е създало възможност за изграждане на контактни центрове в региона. Вече има подобен център, който е изграден с Румъния и Гърция, а в момента сме в процес на изграждане със Сърбия.

Българската страна се е обърнала с молба към Турция за създаване на тристранен подобен център, който да допринесе в борбата с престъпността. Предвижда се центърът да бъде изграден на ГКПП "Капитан Андреево", поясни Цветанов.

Той допълни, че България и Германия са водещи по реализирането на Дунавската стратегия на тема сигурност и изключително добре се възприемат регионалните инициативи в Източна Европа.

Водещи

Най-четени