Цветанов не се опасява от Мониторинговия доклад на ЕС 18.06 | 08:47

Удовлетворен съм от постигнатото през последните години, твърди вътрешният министър

От Деляна Петкова

Ако имам тази власт да правя промени в съдебната система, българските граждани ще бъдат много по-удовлетворени от работата на съда и прокуратурата. С този коментар вътрешният министър Цветан Цветанов отговори на въпрос за записите, които вестник "Преса" публикува.

На тях Любомир Павлов, един от издателите на вестниците "Труд" и "24 часа", заплашва зам.-главния прокурор с публикации, като от думите му става ясно, че един от хората, които кадруват в системата е вътрешният министър Цветанов.

Чувствам се удовлетворен за това, което направихме през последните години. Има арести, разкрития за организираната престъпност. В момента вървят дела и очакваме присъди, обяви още вътрешният министър. Така той отговори на въпроса дали се притеснява от предстоящия доклад на Европейската комисия, който ще се фокусира върху сферите, за които отговаря и той.

В ефира на bTV той коментира и последните арести и събития. Според него братя Галеви, например, рано или късно ще бъдат заловени. В момента споделянето на информация с европейските и международните институции работи, така че и двамата, които получиха присъди, но избягаха и в момента са в неизвестност, скоро ще бъдат в затвора.

Що се отнася до протеста на еколозите Цветанов обясни, че там са се появили лица, чиято цел не е да защитят екологията и зелените части. Те са имали за цел да провокират и трябва да има ясно разграничение от хората, сред които и майки с деца, дошли да защитят гората.

Но освен това той попита къде са били еколозите и защо не са протестирали през последните 20 години, когато легловата база по Черноморието от 18 хил. се увеличи на 320 хил., при това без изградени пречиствателни станции.

Вътрешният министър направи този коментар заради критиките от страна на БСП, че управляващите не разбират от друго, освен от протести. За Цветанов предишните управляващи не се съобразяват с екологията – те са подписали за "Бургас – Александруполис", например без да се съобразят с настроенията на хората от региона.

"Защо се използваше европейското финансиране за пречиствателни станции в населени места с по 200-300 души, а не по Черноморието?", попита още Цветанов.

За него сега нещата стоят много по-различно. Всяко действие се съгласува с Министерството на околната среда и горите и за всяко строителство се прави оценка за въздействие на околната среда.

Ние искаме да развиваме туризма и да направим конкурентни ски курортите, планинските региони, така че да не са само Боровец и Банско напред, коментира още вътрешният министър.

Водещи