Окончателно: Стажантите вече с трудов договор 12.03 | 14:34

Договорът се прекратява с предизвестие от 15 дни

От Цанка Донкова

Работодателите ще могат да предлагат трудов договор с условие за стажуване на младежи до 29 години, завършили средно или висше образование, без трудов стаж или професионален опит по придобитата професия или специалност. Това стана ясно, след като парламентът окончателно прие промените в Кодекса на труда.

Договорът не може да бъде за по-малко от 6 и за повече от 12 месеца. Договор за стажуване няма да може да бъде сключен с лице, което се обучава в момента, защото това са стажове, регулирани с други подзаконови актове. Студентите по макроикономика, например, стажуват, съгласно одобрения план по тази специалност.

Депутатите предвидиха прекратяването на договора от работника или от работодателя да може да бъде с предизвестие от 15 дни.

Приетите текстове дават и възможност за подписване на трудов договор с условие за обучение по време на работа. Той може да се сключва с едно и също лице само веднъж в едно и също предприятие за обучение по същата професия.

Заявление за прекратяване на трудов договор без предизвестие ще може да се подава и по електронен път, ако работодателят не бъде открит, реши още парламентът.

Водещи

Най-четени