Онлайн класиране за столичните първокласници 10.09 | 11:11

Обсъжда се уеднаквяване на критериите при прием в различните училища

От Цанка Донкова

След като онлайн класирането на първокласниците бе въведено в Бургас, се заговори и за въвеждане на тази практика и в столицата. Предложението това да се случи още от следващата учебна година ще се обсъжда от Столичния регионален инспекторат по образование (РИО) и просветното министерство, информира в. "Монитор".

Шефката на РИО Ваня Кастрева заяви, че при електронното класиране няма да има намеса на субективен фактор, ако родителите мислят, че директорът е такъв. И това е основното предимство на онлайн приема. При всички случаи обаче пак няма да бъдат удовлетворени всички желания, пак може би ще има недоволни родители, от това, че детето им не влязло в най-желаното от тях училище.

Друга възможна промяна в правилата за прием на най-малките ученици е да има единни регламентирани критерии за подбора им. За сега всяко училище само ги определя.Така отново ще се намали съмнението за нередности при класирането на първокласниците.

"Тези въпроси и предложения обаче са все още дискусионни през тази учебна година има достатъчно време, за да се коментират и да се стигне до добро решение”, уточни Кастрева.

Преди няколко месеца именно заради съмнения за злоупотреби Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по казуса, поставящ въпроса дали критериите на някои училища не са дискриминационни. Комисията излезе с решение, че нередности не са се случили.

Желанието на много деца да учат в определено училище, а ограничените местата в паралелките са причина за въвеждането на различни критерии.

Тази година в страната 64 000 деца ще чуят за пръв път училищния звънец, като се очаква в столицата  те да са с около 600-700 повече.

 

 

Водещи

Най-четени