Очите на най-бедните вперени в Пламен Орешарски 04.04 | 10:05

Щял да намери как да помогне на най-уязвимите и да запази държавата цяла

От Христина Рафаилова

Подобряването на статуса на най-бедните ще зависи от бившия финансов министър по време на Тройната коалиция Пламен Орешарски. Това стана ясно от думите не лидера на БСП Сергей Станишев пред "Нова телевизия". 

На въпрос как ще намерят пари, за да предприемат спешни мерки за най-уязвимите, ако вземат властта, той заяви, че за това е предложил за премиер Орешарски, а не себе си.

Според него той имал политическите качества и управленския опит, но си дал сметка, че България има нужда от друг тип правителство, което да не е тясно  партийно и което да не се затвори в себе си.  Новото управление трябвало да бъде кабинет на спасението и на националната отговорност.

"Ние не ламтим за власт", добави той. 

Червеният лидер заяви, че ако левицата спечели вота, минималната работна заплата ще скочи с 10 на сто от 2014 година. Също така евентуалното социалистическо правителство ще проведе цялостна реформа в подоходното облагане, обеща той.  

От столетницата планират да се премине към семейно подоходно облагане, където при определянето на налога ще се вземат и други фактори като броя на децата например. 

Левицата нямало да пипа 10% корпоративен данък. 

Червеният лидер беше категоричен, че "няма да има драма и неочаквани скокове" и че няма да се утежнява данъчното бреме за българите. "Трябва да има солидарност от тези, които са много по-заможни от повечето българи", добави той.

Също така в политическата платформа на БСП е залегнало завръщането на "швейцарското правило" при определяне на размера на пенсиите, за да могат те да се индексират всяка година. 

Станишев обеща  лявото правителство да се погрижи и за майчинските. 

Той добави, че червените не планират връщането на нивата на заетостта от 2009 година, но щели да осигурят 250 000 работни места. 

Левицата щяла да въведе и три различни вида сметки за ток. Така тези, които консумират най-много, т.е. тези, които могат да си позволят да плащат, ще дават за електроенергия най-много. 

Лидерът на столетницата беше категоричен, че ще търсят начин да построят замразената от правителството на  ГЕРБ АЕЦ "Белене", тъй като това бил икономически проект. 

На молбата да коментира сигнала, подаден от него в прокуратурата за нерегламентираното подслушване той заяви :"Чакайте да видя дали господин Цветанов няма да нахлуе и в това студио". Станишев визира случилото си предната седмица, когато той беше гост на друга телевизия. В момента, когато беше засегнат въпросът за СРС-тата, бившият МВР шеф се обади в телевизията и след което зави, че ще слезе при Станишев, за да се разберат по мъжки.

Водещи

Най-четени