По-вял протест срещу високите цени на горивата 16.04 | 14:40

Третата акция събра по-малко хора и автомобили както в столицата, така и в други градове

От Елена Коцева

Пред храм "Свети Александър Невски” в столицата относително бързо приключи днешният протест срещу високите цени на горивата.
Около 400 души, предимно млади хора, се събраха на площада. 

Те призоваха всички българи да се включат в националния протест на 28 април.

Протестиращите срещу високите цени на горивата надуха клаксоните в знак на недоволство. Част от тях озвучиха протеста с музика от уредбите на автомобилите си. След това протестиращите се отправиха към бул. "Цариградско шосе”.

Недоволни от високите цени на горивата се събраха и в други градове на страната.

Около 40 автомобила и десетки пешеходци развяха националното знаме сградата на община Велико Търново. Очаква се от 15.00 до 17.00 часа демонстрантите да блокират пътя Велико Търново – Горна Оряховица, съобщава радио "Фокус".

Също с шествие протестираха в Габрово, където сборният пункт беше на площад "Марсел Де Бископ”. В протеста се включиха и пешеходци, и велосипедисти.

Около 150 автомобила се включиха в днешния трети протест в Пловдив, който ще премине като автошествие. Все още е слабо участието на товарните превозвачи, които обявиха, че ще подкрепят протеста с личните си автомобили. Превозвачите се канят да протестират на 28 април

По-рано организаторите се заканиха, ако и този протест не бъде чут, организаторите се заканиха следващият да е през работен ден и много по-масов, под формата на шествие.

От организационния комитет настояват цените на горивата да се намалят до 2 лева. Това според тях може да стане като се либерализира вносът на горива. За това освен законодателни промени, според тях е необходима пълна прозрачност на разпределението на вносителите на пазара на горива.

Това е трети протест в България. Първоначалната организация стана през социалните мрежи в интернет. 

Водещи

Най-четени