Правосъдният министър смъмри ВСС 18.12 | 12:13

Поводът за недоволството му е решението им за нов софтуер за разпределение на делата

От Кремена Бедерева

Министърът на правосъдието Христо Иванов остро разкритикува решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за откриването на обществена поръчка за незабавно изграждане на нов централизиран софтуер за случайно разпределение на делата.

Според него решението за нов програмен продукт трябва да бъде взето, едва след като бъде чут анализът на IT специалистите, които Съветът ще изслуша по-късно, съобщава БНР.

"Решението за незабавно стартиране на процедура с нова обществена поръчка, без да е анализиран докладът на проверката, която те сами поставиха, е страшно притеснително и продължава да ме кара да мисля за необходимостта някой да го разработи този софтуер. Начинът, по който се подхожда, самият факт, че те отново смятат сами те да си го възложат, няма външен контрол върху процеса на разработване на задание и самото провеждане на разработката, също продължава да ме смущава... че ние имаме същите хора, по същия начин, след като години наред отчитаха наличието на проблем, сега ще правят нов софтуер. Това някак си не изглежда добре", аргументира се правосъдният министър

Соня Найденова от ВСС пък обясни, че решението на Съвета за нов програмен продукт не налага непременно актуализиране на бюджета на съдебната власт. "Предположението е, че бюджетът на ВСС за следващата година може би ще покрие този разход и само ако не може, тогава ще се обърнем с искане за актуализация за позицията на вчерашния ден. Съществува неяснота колко ще струва изработването на такъв продукт. Въпрос на преценка е вече, дали последиците ще оправдаят целта."

Водещи

Най-четени