Президентите на България и Виетнам се срещнаха на Общото събрание на ООН 25.09 | 10:49

По време на срещата в Ню Йорк беше обсъдена и актуалната ситуация в Близкия Изток

От iNews.bg

Ускоряването на процеса по подписване на двустранните споразумения между България и Саудитска Арабия в областта на икономиката и инвестициите ще изпрати ясен и положителен сигнал към народите и бизнес средите на двете страни. Тази обща позиция бе изразена по време на срещата между президента на България Румен Радев и министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд в Ню Йорк. Срещата се проведе в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН).

По време на разговорите беше подчертано, че отличният политически диалог между двете държави и съществуващите бизнес възможности представляват солидна основа за реализирането на съвместни проекти от взаимен интерес. Президентът Радев и принц Фейсал бин Фархан акцентираха върху значението на по-бързото финализиране на споразуменията, което ще отвори нови възможности за сътрудничество в различни икономически сектори.

Сред ключовите области, които бяха посочени като перспективни за двустранно партньорство, се откроиха високите технологии, комуникациите, транспортната свързаност и логистиката. Тези сектори имат потенциала да укрепят икономическите връзки между България и Саудитска Арабия, предоставяйки нови възможности за инвестиции и съвместни проекти.

По време на срещата в Ню Йорк беше обсъдена и актуалната ситуация в Близкия Изток. Двете страни изразиха загриженост относно поредната ескалация на напрежението в региона. Обсъдени бяха рисковете от разширяване на териториалния обхват на военните действия и опасността от въвличане на нови държави в конфликта. Радев и принц Фейсал бин Фархан подчертаха необходимостта от международни усилия за намаляване на напрежението и стабилизиране на ситуацията в региона.

Водещи

Най-четени