Преместиха мощите на Св. Йоан Кръстител 25.06 | 14:30

Те ще бъдат тържествено пренесени в обновената църква „Св. Кирил и Методий" в Созопол

От Кремена Бедерева

Мощите на Св. Йоан Кръстител бяха тържествено пренесени в обновената църква "Св. Кирил и Методий" в Созопол, съобщиха от пресцентъра на общината.

Тържествено беше отбелязан краят на първия етап от обновяването на църквата "Св. св. Кирил и Методий”. Ремонтът и построяването на грандиозната камбанария са финансирани от правителството и частни спонсори.

От 11.00 ч. от църквата "Св. Георги” тръгна литийно шествие, водено от митрополита и отец Иван, което пренесе мощите на Св. Йоан Кръстител до новия им дом в обновената църква "Св. Кирил и Методий”.

Църквата посрещна своите посетители с камбанария висока 22,80 м, а звънът на камбаните отбеляза празничното събитие. В храма вече е монтиран иконостасът, който е на 375 години и предстои поставянето на реставрираните икони.

Специално за централната врата на иконостаса художникът Иван Бахчеванов и директор на Художествената галерия в Созопол е изрисувал пет нови икони на Христос, Йоан Кръстител, Богородица, светите братя Кирил и Методий и цар Борис.

iNews припомня, че мощите на Св. Йоан Предтеча бяха пренесени с литийно шествие и църковен ритуал от Археологическия музей в църквата "Св. Георги" в Созопол миналото лято. Хиляди жители и гости на града се включиха в шествието, предвождано от сливенския митрополит Йоаникий и свещеници от Сливенската епархия.

Мощите бяха положени във временен реликварий, тъй като оригиналният се изработи по-късно от пловдивски майстор. Мощите останаха в църквата до приключване на ремонта на църквата "Св. Св. Кирил и Методий”. 

Ценната археологическа находка бе направена при разкопки на остров Свети Иван.

"Събитието е уникално с това, че действително при археологическите разкопки на о-в Свети Иван на 28 юли 2010 г.  бяха открити покрай един куп други забележителни неща и една урна, или мощехранилница на църковен език, с мощните костици на Св. Йоан Предтеча. За това свидетелства и надпис, който никой скептик не може да обори. Светецът е първият загинал с мъченическа смърт и е много тачен от християните по цял свят. Още в 19 църкви по света мощи от Св. Йоан", разказа тогава Божидар Димитров.

Водещи

Най-четени