Созопол, Перперикон и Несебър – първите три български чудеса 09.03 | 21:12

Всяко едно от 10-те отличени чудеса получава по 1 милион лева

От Елена Коцева

Созопол, Перперикон и Несебър водят класацията за "Чудесата на България". 

Днес в Националния исторически музей министър-председателят Бойко Борисов връчи наградата на победителя. 

Десетте най-значими културно-исторически обекта са определени след гласуване по електронен път в рамките на инициативата на в. "Стандарт".

Всяко едно от 10-те отличени чудеса получава по 1 милион лева. Правителството пое ангажимент да се превърне в традиция всяка година да се инвестират по 10 милиона лева в културното наследство на България.

iNews припомня, че вчера община Созопол обяви, че 1 млн. лева ще бъдат вложени в реставрацията на крепостната стена на Стария Созопол. Вече има изготвен инвестиционен проект за консервация и реставрация на крепостна система "Възстановяване на оригинален вход и крепостни стени и кули на АИР "Старинен Созопол”.

Приоритет на правителството са магистралите и културата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Националния исторически музей при връчването на наградата на победителя в класацията "Чудесата на България”.

"Ако от изказванията на всички тази вечер вземем по едно изречение, може да се сглоби какви трябва да бъдат приоритетите на правителството – магистрали и култура. Това, което хората са правили преди нас и ще правят много след нас”, посочи примерът, цитиран от агенция Фокус. 

В награждаването участват още министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на финансите Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Водещи

Най-четени