С 0,4% е намаляла безработицата у нас през май 06.06 | 11:11

164 нови работодатели са заявили 500 работни места за стаж на млади хора

От Ивелина Георгиева

Нивото на безработица през май месец е 11%, което означава, че е намаляло с 0,4% в сравнение с април, когато беше 11,4%.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на подписване на националното споразумение "Първа работа" между правителството и синдикалните организации.

Този процент означава, че имаме 13 000 безработни по-малко спрямо април, допълни социалният министър. Той подчерта, че има нови 164 нови работодатели, които са заявили и нови 500 работни места за стажуване на млади хора.

В рамките на месец водим активна кампания, за да може парите да стигнат до младите хора, посочи премиерът Бойко Борисов. За него намаляването на безработицата дори и с 0,4% означава, че "хиляди човешки съдби са намерили работа през този период".

Борисов добави, че поне 50% от младите до 29-годишна възраст, които стажуват по програмата ОП "Човешки ресурси" си намират работа. Той изрази надежда и новите инвестиционни проекти, които са започнали с Катар, да разкрият работни места.

"Всяко едно работно място означава, че едно семейство няма да е в мизерия", заяви премиерът. Той бе категоричен, че трябва да се борим за всяко едно работно място.

Бойко Борисов припомни още, че два пъти е намалена документацията и процеса по подаване на документите по ОП "Конкурентоспособност" след реформата.

Минимум 22 хиляди млади хора да бъдат назначени на работа сме си поставили за цел през тази и следващата година, посочи министър Тотю Младенов.

Работодателите кандидатстват със заявка в бюрата по труда, за да могат да наемат млади хора, сред които могат да бъдат младежите излезли от социалните домове или младежи с увреждани, заяви директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Над 1080 работни места от работодатели са подадени до момента. Това е по национален план за увеличаване на заетостта.

Общо 4500 младежи са започнали работа по мерките, които Агенцията по заетостта реализира за насърчаване на заетостта. Над 30 милиона лева са предвидени в национален план за заетостта по специфични мерки за младежи.

Програма "Старт на кариерата" е за младежи до 29 години. Очакванията са да се включат 1700 души тази година. Общо 5 милиона има предвидени по тази мярка. Единственото, което се иска от младите хора е да се регистрират в бюрата по труда и да заявят желание да се включат по тази програма и след това Агенцията по заетостта започва да ги насочва към работодателите.

Новата мярка за стажанти в администрацията на МТСП е на стойност 3 милиона лева и е за 600 млади души.

Водещи

Най-четени