Учениците на училище от 15 септември 10.05 | 19:18

Възможно е около 1 ноември учениците да имат неколкодневна ваканция, каза образователният министър

От Кремена Бедерева

Новият закон за предучилищното и училищното образование трябва да бъде готов за обсъждане до края на 2011 г., каза в Шумен министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Той посочи, че са събрани над 3500 предложения за промяна в закона. Според него въпросът е как толкова много интелектуална енергия да бъде поместена в рамките на един кратък текст, защото "нашата амбиция е да представим един кратък закон, който да регулира основните обществени взаимоотношения в системата".

Според Игнатов в новия закон ще бъдат предложени 18 стандарта, за да могат да се променят във времето. Министърът не се съгласи с опасенията на председателя на СБУ Янка Такева от днес, че училища ще фалират, ако не им се дадат спешно допълнителни пари.

"В министерството няма информация, че системата фалира. Тъкмо обратното - независимо от финансовата
криза образователният бюджет е трети след социалния и на здравеопазването. И като добавите към тези 2,575 млрд. лв. още 530 млн., които взехме от Брюксел за образование, и преди две седмици договорихме още около 60, как ще фалира системата?", попита министърът.

"Ще помогнем на държавните училища, които имат да плащат висока такса смет. Държавата има начини да регулира ситуацията", каза още Сергей Игнатов.

По неговите думи може да се очаква сливане на университети, но закриване на висши училища няма да има.

Той посочи, че началото на учебната година няма да бъде променено и ще остане 15 септември, но е възможно около 1 ноември учениците да имат неколкодневна ваканция.

 

Водещи

Най-четени