Фирма на Прокопиев придружавала президента в Китай 22.01 | 08:31

Преди дни най-големите работодателски организации скочиха срещу Плевнелиев

От Кремена Бедерева

Фирмата на Иво Прокопиев "Соларпро" е придружавала президента Росен Плевнелиев при посещението му в Китай миналата седмица, разкрива в. "Телеграф", като се позовава на списъка с пътувалите. Реално списъкът доказва, че държавният глава се е отказал да вземе със себе си енергийния олигарх само заради медийния шум, който се вдигна по темата.

Въпреки това е приютил в делегацията си финансовия директор на фотоволтаичното дружество Даниела Атанасова. Това е само едно от странните имена в списъка, заради който преди дни трите най-големи работодателски организации - БТПП, БСК и АИКБ, излязоха с гневно отворено писмо до Плевнелиев, в което настояха да обясни защо е пазел в тайна визитата за три четвърти от българския бизнес, като е облагодетелствал приятелския си кръг - КРИБ. Именно близката до Плевнелиев и Прокопиев работодателска организация била натоварена да състави списъка с бизнес делегацията му.

Първи в списъка всъщност е изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, който държи и рекорд по брой разкривания като разузнавач от Първо главно на ДС, пише пък в. "Монитор". Принадлежността му към бившите тайни служби беше обявявана 5 пъти от комисията по досиетата. Той бе засечен първо при проверката в НОИ, след това като бивш дипломат, а също и като шеф на КРИБ, член на надзора на банката на Цветелина Бориславова – Българо-американска кредитна банка, както и като член на надзора на здравната каса.

Освен Иванов в бизнесделегацията, придружила Плевнелиев, са били още двама представители на КРИБ – Людмила Антонова и Весела Бахчеванова, и двете на длъжност "мениджър събития”. В Китай Плевнелиев взел със себе си и бившия си съдружник от 90-те години Иван Тодоров, който сега се изявява като винопроизводител.

Тяхната фирма "Ирис интернешънъл” се е занимавала с износ на работна ръка в Германия и първа е изкарала служители там по квотите, договорени в началото на прехода. Неотдавна главният редактор на издавания от тях по онова време вестник "Югозападни вести” - Тодор Карастоянов, обвини Плевнелиев и Тодоров в пране на пари и надписване на заплатите, които реално са плащали на работниците.

По неведоми пътища в делегацията е включено и лице, което е свързано с фирма с отнет от КФН лиценз. Дружеството е взело от деветима китайци по над милион лева за проект, който така и не се реализира.Въпросният бизнесмен Лъчезар Динев обяснява пред медиите, че не е член на КРИБ, а сам помолил на "Дондуков" 2 да го запишат в придружаващите лица.

Фирмата му "Българско розово масло” скандализира сериозните дружества в бранша, след като успява да договори с китайска компания износ на розово масло от България, без никога да е произвеждала или търгувала с такъв продукт и без да има сертификати за такава дейност. Тя е регистрирана около три месеца преди визитата в апартамент в "Лозенец”, а предметът й на дейност е продажба на софтуер.

Динев обяснява пред медиите, че всъщност идеята му е да прави сайт за продажба на розово масло в Китай. Това означава, че ако намерението му наистина се осъществи, истинските производители ще трябва да го ползват като посредник и да му цакат комисиони, за да се доберат до необятния китайски пазар.Китайците обаче едва ли подозират, че фирмата, свързана с Динев - "Маунтин Парадайс Инвест", е с отнет лиценз от Комисията за финансов надзор.

Деветима техни сънародници са купили акции от нея на необосновано високи цени, с което всеки от тях е изгорял с по над милион лева. Сега ценните книги, с които са се сдобили китайците, стават само за подпалки, тъй като проектът, в който уж са инвестирали, въобще не се е осъществил.

Водещи

Най-четени