Президентът се притесни - съобщава, че няма да взема Прокопиев в Китай 11.01 | 13:26

Плевнелиев първи щял да посети страната през 2014 г, хвалят се от институцията

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев явно се е стреснал от постоянните обвинения, че е свързан  а Иво Прокопиев и започна специално да съобщава, че не води със себе си бизнесмена на официалните си посещения. 

На сайта на институцията е публикувана информация за предстоящата визита на държавния глава в Китай. 

От пресслужбата съобщават за програмата на Плевнелиев в страната, както и кой ще бъде в делегацията му. Най-отдолу с различен  шрифт е отбелязано, че държавният глава няма да бъде придружен от бизнесмена. 

От президентството се хвалят, че Плевнелиев е първият държавен ръководител, който ще посети Китай през 2014 г. Миналата година източната страна беше посетена от  представители на правителството, начело с премиера Пламен Орешарски.

Сред хората, които ще посетят Китай заедно с президента, са Цоло Вутов, който е основател и собственик на 50% от групата "Геотехмин".

В делегацията на президента Росен Плевнелиев в Пекин и Шанхай са председателят на Комисията по външна политика на Групата за приятелство България-Китай в НС Янаки Стоилов, заместник-министри на външните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, секретари на държавния глава.

Делегацията на държавния глава ще придружават повече от 30 представители на българския бизнес, водени от главния изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов. В  нея са и изпълнителният директор на Национална компания "Индустриални зони", управляващият директор на Българската експортна асоциация, председателят на Борда на Българската асоциация на софтуерните компании, председателят на Българо-китайската търговско-промишлена камара, заместник-председателят на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие. 

Най-четени