Ще залее ли язовир "Огоста" Монтана? 17.09 | 08:10

Нивото му се повишава

От Теодора Кокаланова

Няма опасност от наводнение от язовир "Огоста". Това заяви областният управител на Монтана Нина Петкова. Слухът че се евакуират хората от ромския квартал "Огоста" бързо се разпространи и вся паника сред гражданите. Истината е че заради повишеното ниво и изпускането на водоема те са били предупредени да приберат домашните животни. Мярката е превантивна.

"Проблемът в ромския квартал дойде от това, че върху корекцията част от живеещите в квартала са си направили паянтови незаконни постройки-кокошарници, тоалетни и други. При отварянето на изпускателя и повишаването на нивото тези постройки са застрашени. Помолихме хората да приберат имуществото и животните си. Никой не е искал да ги евакуира", подчерта шефът на Охранителна полиция комисар Валери Димитров.

По думите на шефа на местната структура на "Напоителни системи" инж. Игор Репкин около 5-6 милиона кубика вода са влезли само за около 10 часа в язовир "Огоста". Във вторник вечерта водата в язовира е била 385 милиона кубика, най-много от завиряването през 1987 година. Максималният обем е 506 милиона кубика, но никога не е достиган. Водоемът е част от националната сигурност на страната и се наблюдава денонощно. Най-много вода идва от реките Бързия и Чипровска Огоста.

"Нормализира се и притокът в язовира. Във вторник сутрин той е бил 400 кубика в секунда. Сега е паднал до 100 кубика в секунда. Проверени са всички съоръжения на водоема, той е под денонощно наблюдение", увери инж. Репкин. За да проверят състоянието на язовир "Огоста" са били вдигнати на крак всички специалисти на "Напоителни системи"-Мизия, чието поделение е местното дружество. Изпускат се по 70 кубика в секунда.

"Няма опасност и за Мизия", категоричен е инж. Репкин. От язовир "Огоста" до там водата стига за 17 часа. До Мизия обаче водата ще се разлее и няма да е висока. "На територията на монтанска област няма бедстващи хора и наводнени сгради", увери след заседанието на Областната комисия за защита на населението при бедствия комисар Венцислав Райков, началник на Пожарна безопасност и защита на населението в Монтана .

Падналите дъждове са от 20 до 50 литра на кв. метър, информира в. "24 часа". "Като се върнем назад в годините е имало по-тежки ситуации, когато са падали и по 250 литра на кв. м.", припомни шефката на хидрометеорологичната обсерватория Леночка Ангелова. Дъждовете спират. Средиземноморският циклон, който донесе последни валежи се мести на изток и е по- слаб. Следващи валежи се очакват около 21 септември и в последните дни на месеца.

Водещи

Най-четени