43-ма чужденци арестуваха у нас за финансиране на тероризъм 18.01 | 16:00

Главатарят е бил сириец, задържан е в София, но не е имало заплаха за страната ни

От iNews.bg

Десетки арести на чужденци при спецакция днес в няколко от градовете на страната. Става въпрос за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм. Делото започна преди около 1 година с оперативна информация на ДАНС. Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев, който оповести информация за мащабната акция срещу чужди граждани в няколко български града, предаде БГНЕС.

В рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори ще преценят дали и на колко от задържаните 43 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, каза Гешев. Установено е, че основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, пребиваващ в България. Той е задържан в София. Главният организатор е осъществявал нерегламентирани "хавала”.

Не става обаче въпрос за явни терористи действия или заплаха на територията на страната, а един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности. Системата "хавала” е древна система, наричана така от арабите – при едно лице, хавалдар, идват определени хора, които носят определени суми, и искат тази сума да стигне до другия край на света, опита да обясни Гешев схемата. Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет, каза Гешев. Той добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира организацията на "хавала”.

Водещи

Най-четени