New Europe: Кой иска правителството да падне? 02.09 | 14:47

"Олигарсите, които са част от антуража на Росен Плевнелиев!"

От Филипа Тодева

С настъпването на есента българите се готвят да се върнат към вечерните демонстрации, а хората със здрав разум в цяла Европа се чудят защо, пише в анализ на New Europe.

Като прави широка ретроспекция на случилото се у нас по време на изборната кампания и избора на новия кабинет, изданието обобщава, че същността на коалиционното правителство на Пламен Орешарски бе да се отърве от дясната партия ГЕРБ, по време на чието управление Бойко Борисов бе отговорен за сериозното нарастване на демократичния дефицит на страната и за пътя, по който бе поела тя, именно към икономическа катастрофа.

"Това не са общи, безпочвени обвинения, а резултат от конкретни действия от страна на двама министри – вътрешният министър Цветан Цветанов, за който се смята, че е отговорен за постоянното подслушване на телефоните на всички важни бизнесмени и политици от опозицията и дошлия от САЩ министърът на икономиката Симеон Дянков, препоръчан от комисар Кристалина Георгиева. Те са почти изцяло отговорни за икономическата катастрофа в България.

Що се отнася до Цветан Цветанов, има съдилища в България, които да се погрижат за този проблем. Тъй като той е преди всичко политически, щетите могат да бъдат възстановени, а развитието на случая би следвало да бъде сериозна пречка за бъдещите "кандидат-диктатори”, коментират от New Europe.

Според медията, ако се съди по резултатите, политиката на Дянков е била напълно погрешна, тъй като е създала и заради своите дългосрочни последици, ще продължи да генерира все по-голяма беднотия, с краен резултат - бързото изчезване на българската средна класа.

"Пълната отговорност обаче не е на Цветанов, който ще бъде изправен пред съда, или на Дянков, който рано или късно ще поеме обратния път към САЩ, а на бившия министър-председател Бойко Борисов, който загуби изборите и на практика сложи край на своята политическа кариера.

Най-доброто, което би могъл да направи сега, е да стои на сигурно вкъщи, да пише книги или да прави други неща, следвайки примера на други бивши премиери в Европа, които, без значение какво са извършили, не са в затвора, а у дома", смятат анализаторите.

Във втората част на анализа New Europe припомня, че противно на всякаква логика, веднага след като новото коалиционно правителство се формира, започнаха "спонтанните" народни протести срещу законно избраното правителство.

Изглежда, че протестите могат да бъдат подновени през септември, когато хората ще се върнат от почивка.

"Тъй като изглежда доста противоречиво новоизбраното коалиционно правителство да има такава съпротива в лицето на обикновените хора, настояващи за неговото разпускане, причините, които стоят зад това противоречие трябва да се разгледат. Въпросът е кой иска новоизбраното правителство в България да падне, защо и какво ще последва след това.

Политическите герои се надяват да се избегне най-лошото. Бойко Борисов иска да се върне на власт, а Цветан Цветанов – да избегне правосъдието", категорични са анализаторите.

Те предупреждават, че това, което ще последва след колапса на правителството, е съвсем просто – президентът Росен Плевнелиев ще назначи служебно правителство по свой избор, като оформи нов политически пейзаж и ще се стреми да контролира новото правителство, опитвайки се същевременно да унищожи всяка съпротива срещу олигарсите, които са част от неговия близък антураж.

В същото време новото правителство ще назначи нов български еврокомисар. Това най-вероятно ще бъде Кристалина Георгиева, която българското правителство вече реши да смени с друг човек, от когото се очаква да съчетава интересите на Европа с тези на България, нещо, което се счита за неразделна част от задълженията на всеки член на Комисията.

Водещи

Най-четени