Готвената храна срещу суровата - коя да изберем? 05.12 | 15:20
Изследователи твърдят, че добре сготвената храна осигурява повече енергия, отколкото от полусуровата пържола
Обичате ли пържола алангле или пък предпочитате добре препечена? Ново проучване твърди, че хората са биологично адаптирани да не предпочитат полусурово приготвеното месо, пред добре препеченото.
Изследователите са открили, че месото осигурява повече енергия, когато е добре сготвено, като според тях готвенето изигра ключова роля в човешката еволюция.
Водещият автор на проучването Рейчъл Кармоди, доктор по човешката еволюционна биология в Харвардския университет, заедно с екип от изследователи сравняват как различните вариант за приготвяне на храна може да се отрази на енергийната й стойност.
За опита на експеримента те използвали мишки и открили, че енергията, която гризачите приемат е по-голяма, когато храната им е добре сготвена, отколкото, когато консумират полусурова такава, пише Theglobeandmail.
Изследователите хранели на отделни групи мишки с органични картофи или с органично постно говеждо месо, приготвени по различни начини, над 40 дни. Те проследили промените в телесната маса на животните, за да определят енергия, която приемат и промените в теглото им по време на режима.
Според хипотезата на изследователите промените в структурата на протеините при готвене може да позволи повече абсорбиране и усвояване от потребителя й. Освен това, готвенето прави мускулните влакна по-лесно за смилане, като увеличава площта на месо, което се обработва от стомашните киселини и ензими. Готвената храна също така може да убие патогените, като Е. коли и салмонела.
Техните открития подкрепят идеята, че традиционното броене на калории може би е неточна мярка на енергийното съдържание на храната. Това също така обяснява защо диетите със сурови храни обикновено водят до загуба на тегло.
Въпреки това, тези диети не са без риск, смятат изследователите. Според тях предишните проучвания твърдят, че суровоядците имат високи темпове на хроничен недостиг на енергия и при тях се наблюдава намаляване на фертилитета.
"Това откритие подсказва, че при хората, калориите, които са набавят чрез сготвената храна, са не само по-добър вариант, но и необходими за нормалната биологична функция," се казва в изследване, публикувано в the Proceedings of the National Academy of Sciences.
Водещи
-
Нови взривове в Бейрут, има жертви и стотици ранени (ВИДЕО)
Избухнали са ръчни радиостанции, използвани от ливанската въоръжена групировка „Хизбула“
18.09 | 21:15
-
Васил Велев: Цената на тока за бизнеса у нас е 3-4 пъти по-висока от тази в Северна Европа
Това не е държавна помощ, това е възстановяване на част от надвзетото и то не е на калпак, а е...
18.09 | 21:00
-
Президентството: Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм
„Принадлежността към Обединена Европа изисква реална воля, системни усилия и конкретни...
18.09 | 20:45
-
Без нови любовни връзки: Започва коридорът на затъмненията
Той ще продължи до 2 октомври
18.09 | 20:30
Най-четени
-
Джокович най-после успя да чуе на живо любимата си българска песен "Луда по тебе"
Камелия го изненада
18.09 | 08:34
-
Енергийният министър: Приехме допълнение към програмата за скъпия ток
То бе прието на заседанието на МС днес
18.09 | 13:12
-
Първият учебен ден събра и разделените
Ето ги "звездните" първолаци тази година, чиито родители са добре познати от екрана, сцената,...
18.09 | 10:45