Българите подкрепят забраната за доплащане на ин витро процедури 22.07 | 13:49

71,4% смятат, че държавата дава достатъчно средства за тези процедури

От Петя Михайлова

71,4% от хората в страната подкрепят въведената от Министерство на здравеопазването забрана за доплащане за ин витро процедури, финансирани от Център "Фонд за асистирана репродукция”.

Те смятат, че държавата дава достатъчно средства за тези процедури и не трябва да се искат допълнително пари от пациентите, показват резултатите от приключилата анкета на сайта на МЗ. Тя се проведе от 16 юни до 22 юли.

18,9% от анкетираните са против забраната за доплащане. Според тях всеки случай е индивидуален и лекарите трябва да имат възможност да искат пари от пациентите за допълнителни разходи. 9,7 % от участниците в анкетата не могат да преценят дали това е необходимо.

Спирането на доплащането за ин витро процедури, които се финансират от "Фонд за асистирана репродукция”, бе прието от МС на 25 май. То е част от промените, които МЗ предложи в Постановлението за създаване на фонда. С тях се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава – 5000 лв. Ако някое лечебно заведение иска повече пари, няма да има право да работи с фонда.

Също така се регламентира провеждането поне веднъж годишно на планови проверки на дейността на лечебните заведения, които работят с фонда. Целта е да се защитят максимално правата на пациентите, да се повиши контрола над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.

Наредбата на Министерски съвет за спиране на доплащанията при ин витро процедурите бе посрещната с коренно противоположно отношение от две от засегнатите гилдии - тази на пациентите, и тази на медицинския персонал. От Фондация "Искам бебе" и Сдружение "Зачатие" подкрепиха промените, направени от правителството. Лекарите от клиниките, които извършват ин витро процедури, пък са на съвсем друго мнение.

Според доц. Атанас Щерев, заместник-председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ), забраняването на доплащанията ще доведе до промяна на работата на клиниките, тъй като в стремежа си да спазят наредбата, болничните заведения ще трябва да преминат към друг режим на работа с по-ниско качество на апаратурата, консумативите и медикаменти, които са по-евтини и ще доведат до по-лоши резултати за пациентите.

Водещи

Най-четени