Две-три респираторни инфекции ни очакват през есента 07.10 | 15:52

Не става дума за грип, ето защо нивото на заболеваемост ще е по-ниско

От Елена Кирилова

През есенния сезон, между октомври и декември, вероятно ще се сблъскаме с две-три вълни от повишена заболеваемост от респираторни инфекции, съобщава агенция "Фокус”.

По думите на доктор Ангел Кунчев, главен държавен инспектор към Министерство на здравеопазването, става дума за инфекции, които не са грипни, ето защо нивото на заболеваемостта ще е много по-ниско от реалната грипа епидемия. Освен това протичането на болестта ще е значително по-леко.

Кунчев подчерта, че грипът е доста по-сериозно заболяване, при което интоксикацията е по-силно представена. То често е свързано и с отсъствие от училище или работа и невъзможност за изпълнение на ежедневните задължения.

Според главния държавен инспектор грип може да очакваме към края на януари и февруари. Статистиките сочат, че в над 90% от случаите, това е времето, в което грипната вълна обхваща България и Балканите.

По думите на Кунчев през 2013 г. най-вероятно водещ ще е AH3N2 Виктория. Проблемът е, че той е нов и населението няма имунитет към него. Ето защо експертите смятат, че той има потенциала да създаде епидемия.

Паралелно с това ще циркулира и H1N1, познат още като свински грип. Вече трета година той се разпространява както в Европа, така и по цял свят.

Водещи

Най-четени